IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ се разширява с рекорден темп през октомври

Стабилното търсене на домакинствата и бизнеса не подсказва за облекчаване на все още притиснатите вериги на доставка

17:26 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компаниите за услуги в САЩ са се разширили с рекорден темп през октомври, подкрепени от устойчивото търсене и по-силната бизнес активност, докато влиянието на делта варианта на коронавируса отслабва, съобщава Bloomberg.

Индексът за услугите на Institute for Supply Management (ISM) е напреднал до 66,7 пункта миналия месец, надвишавайки всички прогнози, от 61,9 пункта през септември, показаха данни от сряда. Стойност над 50 пункта сигнализира растеж.

Показателите за нови поръчки и бизнес активността също са се повишили до най-високата си стойност от 1997 г., откогато датират първите данни, което показва, че икономиката трупа тяга в началото на четвъртото тримесечие.

Стабилното търсене на домакинствата и бизнеса не подсказва за облекчаване на все още притиснатите вериги на доставка, които допринасят за по-високата инфлация. Показателят на групата за изоставането на поръчките също се е повишил до рекордно ниво миналия месец.

„Търсенето не показва признаци на забавяне“, коментира Антъни Нийвс, председателят на комисията за проучвания на бизнеса с услуги в ISM. “Продължаващите предизвикателства обаче – включително прекъсванията във веригите на доставки и недостигът на работна сила и суровини – ограничават капацитета и оказват влияние върху бизнес условията като цяло“.

Показателят на ISM за цените, плащани от доставчиците на услуги за суровини и услуги, се е повишил до най-високото си ниво от септември 2005 г. Индексът за времето за доставка пък се е покачил до второто най-високо ниво в историята, показвайки по-големи забавяния и продължаващи ограничения в капацитета.

В разговор с репортери Нийвс заяви, че компаниите изтеглят по-рано поръчки заради „прекъсванията във веригите на доставки и по-дългото време на изчакване“.

Всички 18 индустрии за услуги отчитат ръст миналия месец, водени от търговията на дребно, транспорта и складирането и недвижимите имоти.

Докладът, който покрива индустриите, съставляващи почти 90% от икономиката, следва данни от понеделник, които показаха, че производителите продължават да изпитват почти същите трудности от ограниченията в предлагането, както доставчиците на услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още