IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Септември донесе неочакван ръст на молбите за помощи при безработица в Германия

Въпреки това нивото на безработица остава на рекордно ниско ниво

13:27 | 29.09.16 г.
Септември донесе неочакван ръст на молбите за помощи при безработица в Германия

Молбите за помощи при безработица в Германия неочаквано се повишават през септември, като в същото време нивото на безработица остава на рекордно ниско ниво, показват данните на Федералната агенция по заетостта, цитирани от MarketWatch.

Молбите за помощи при безработица се повишават за първи път от юли миналата година, като сезонно коригирани нарастват с 1000 спрямо август.

Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха молбите да намалеят с 5000 през деветия месец от годината. 

Въпреки рекордния приток на мигранти в най-голямата икономика в Европа коригираното равнище на безработица остава стабилно на ниво от 6,1% през септември, най-ниското си ниво от старта на статистиката през януари 1992 г.

„Пазарът на труда продължава да се развива положително“, коментира ръководителят на Федералната агенция по заетостта Франк-Юрген Визе.

От известно време икономистите предупреждават, че рекордният приток на мигранти в крайна сметка ще се отрази на равнището на безработица в Германия. Въпреки това интеграцията на новопристигналите ще отнеме време, защото те често нямат езикови умения и нужната квалификация за пазара на труда.

Общо 2,608 млн. души са били регистрирани като безработни в страната през септември, показват още данните на MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още