Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Серия данни от Китай сигнализират за забавяне на икономическия ръст

Продължаващото охлаждане на икономиката предполага, че усилията за овладяване на кредитната експанзия и понижаване на излишния капацитет дават резултати

Серия данни от Китай сигнализират за забавяне на икономическия ръст

Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на икономическия ръст в Китай неочаквано се забавя през август, като индустриалното производство, инвестициите и продажбите на дребно отчитат по-слаби от очакваното повишения, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство расте с 6% на годишна база, а очакванията бяха за повишение от 6,6 на сто. През юли показателят отчете ръст от 6,4%.

Ръстът на продажбите на дребно се забавя от 10,4% през юли до 10,1% през август, което е най-слабият резултат тази година. Освен това е под очакванията за 10,5% повишение.

Инвестициите във фиксирани активи се повишават със 7,8% през първите осем месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Стойността е най-ниската от 1999 г., а се очакваше 8,2% повишение. 

Още по темата

Продължаващото охлаждане на втората по големина световна икономика предполага, че усилията за овладяване на кредитната експанзия и понижаване на излишния производствен капацитет дават резултат преди 19-тия партиен конгрес през октомври, коментира Bloomberg. Все пак производствената инфлация и бизнес нагласите в промишлеността надминаха очакванията по-рано този месец, сигнализирайки издръжливост.

„Днешните данни показват ясно, че икономиката вече е достигнала своя пик през първото полугодие“, посочва Лари Хю, директор на звеното за китайската икономика в Macquarie Securities в Хонконг. „Неотдавна и на имотния пазар, и при износа имаше забавяне и поради това цялата икономика се забавя“, допълва той.

„Регулаторното затягане във финансовия сектор затяга хватката около високо задлъжнели фирми, които зависят от сенчесто банково финансиране“, отбелязва Фредерик Нюман от HSBC Holdings в Хонконг. „Властите едва ли ще отпуснат регулаторния контрол скоро. Затова се очаква ръстът да отслабне към края на годината, тъй като регулаторите ще продължат кампанията си за овладяване на сенчестото банкиране“, казва още Нюман.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
Еврозоната излезе на търговски излишък от 3,3 млрд. евро през януари