IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SG: Скъпият долар е по-голяма заплаха за развиващия се свят от лихвите на Фед

Засилването на американските пари ще постави под допълнителен натиск уязвимите икономики, смятат експертите на банката

08:13 | 01.10.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SG: Скъпият долар е по-голяма заплаха за развиващия се свят от лихвите на Фед

Очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще започне да затяга монетарната си политика ускориха страховете от миналогодишните сътресения в нововъзникващите пазари. Въпреки това експертите от Societe Generale са на мнение, че далеч по-голям риск за развиващия се свят представлява засилването на долара.

"Рязкото поскъпване на долара може да бъде по-тревожен сценарий от затягането на политиката на Фед", каза пред CNBC Мичала Маркусен, глобален директор по икономическите въпроси в Societe Generale.

Доларовият индекс ICE нарасна с около 7 на сто от началото на тази година, след като Централната банка на САЩ почти прекрати програмата си за стимулиране на икономиката. Пазарите вече са в очакване на момента, когато институцията ще прибегне до повишаване на лихвените проценти, като прогнозите клонят към първото тримесечие на следващата година.

Някои анализатори са обезпокоени, че подобно развитие ще доведе до повторение на срива при акциите и валутите в развиващия се свят, на какво станахме свидетели в момента, когато Фед оповести плановете си да прекрати количествените улеснения, които причиниха масирани разпродажби на активи както през миналата, така и през тази година.

"Надеждата днес е, че силният долар ще ограничи американската инфлация, което ще забави затягането на паричната политика на Фед и ще стимулира износа към САЩ", посочи Маркусен. Тя все пак допълни, че за да се случи това, щатската валута ще трябва да се засили много и по този начин да потисне икономическия растеж в останалата част на света.

За да станем свидетели на отлагане на покачването на лихвите в САЩ, еврото трябва да поевтинее до 1,10 долара, а йената и юана – до съответно 120 и 6,50, добави тя. По време на ранната търговия в Европа във вторник еврото се търгува за 1,2684 долара, а курсовете долар-йена и долар-юан достигат съответно 109,41 и 6,1409.

"При развитието на такъв сценарий силният долар ще доведе до по-нататъшни изходящи капиталови потоци, поставяйки допълнителен натиск върху вече уязвимите икономики", отбеляза експертът в Societe Generale. "Това може да се окаже по-болезнено, отколкото затягането на Фед, ако приемем, че последното идва с по-добър растеж в останалата част от света", коментира още тя.

Някои анализатори поглеждат към Европа за сигнали за това дали разпродажбите на развиващите се пазари ще бъдат ограничени до валутите или ще се пренесат и към други активи.

"Засилването на опасенията за растежа на еврозоната могат да натежат върху рисковите активи и да засегнат кредитирането и акциите в нововъзникващите пазари", изтъкнаха експертите Goldman Sachs в края на миналата седмица.

Други пък не очакват поскъпването на долара да стимулира нови тежки разпродажби в развиващия се свят.

"Не виждаме силния долар като причина да се приеме стратегия за избягване на риска", посочиха от Citigroup. "Акциите в нововъзникващи пазари не са толкова обвързани с щатския долар, колкото обикновено се смята", изтъкнаха те.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Long gold miners, physical gold нали долара силен, златото пада, аз събирам злато, не долари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Пенчев
преди 9 години
Не те разбрах,уж си long при златото,а искаш да го смъкват......:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Не съм къс, не търгувам валути, long съм на gold miners и physical gold ни долари ни евра не ме интересуват а покачването на долара ич не ме е еня колко по смъкват златото толкоз по добре пък да видим .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Пенчев
преди 9 години
Интересен си,явно си къс при долара и ти се иска да убедиш целия свят,че е *** и нищо не вдява.Е,да,ама не....-за разлика от тебе аз не мисля колко ще ми струва пералнята утре-500 или 600 лева,а каква ще спечеля от доларовите си резерви.Успехи,дано не те удари много поскъпването на долара,защото ще продължи.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Е сега ти некаде да си видел високи лихви ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Скъп долар мое си пазарува у САЩ при повечето латиноси е forbidden, Газпром и те са на мнение, че щи треат рубли или юани china petrоleum, Иран и те са на тва мнение вече па ти си имай скъп долар с ниска лихва или си падладел или верваш у възхода америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Ти батко ако мислиш, че всичко се е разминало и тея си напечатиха 4 трилиона и няя ядове всички пак ше си търгуват в долари и печатарите трилиардери от въздуха еее ако толкова лесно бе устроен света всички да сме милиардери... :) е питай Аржентина, русия, индия китай и т.н. с кво търгуват помежду си па долара нека си става скъп аржентина взеха кредит да ама не у долари... :) Фед в момента е 77:1 leveradge balancsheed, ти вервай у долара... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Да, ама не, защото скъп долар означава, че сам ще пазарува каквото и колкото си поиска и няма да има много кой да го спре. Защо ли ? Защото долара пак става скъп. Момента на изолацията за която говориш отмина тихомълком и беше когато печатницата работеше на пълни обороти. Сега трудно ще склониш някой псевдодиктатор да не приема гущери..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Аз вас не моа ви разберем, кат е скъп долара ше си купите iPhone на 2 бона дет преди е струвал 1 бон и на САЩ износа ше се увеличи или някой фонд като разпродава акции и минава в кеш в долари и доларите се увеличават на пазара ли как ? :) Или няма директен курс eur/cny и не мое си купите нещо от китай без долари ли как ?...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
Много им е зор за икономиките, притеснили са се да не се изсулат акциите, което е неизбежно. Долара поскъпва, защото си прибират печалбите, беше що беше с безплатния обяд, са някой треа плати. До колкото развиващите икономики ми няма ползват долар, кат е скъп има и други валути и леко износа на САЩа в канала .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още