IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шнабел: Икономическото възстановяване в началото на 2022 г. може да е слабо

Инфлацията ще се забави през следващата година, но не е сигурно с колко, предупреждават от ЕЦБ

17:09 | 22.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Несигурността в момента е висока, но икономическото възстановяване продължава. Появата на омикрон щама обаче предизвика задаването на насрещни ветрове в краткосрочен план. Четвъртото тримесечие на 2021 г. ще е по-слабо за възстановяването, като това може да се пренесе и в началото на 2022 г. Това е мнението на Изабел Шнабел, член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), става ясно от публикация в сайта на институцията.

„След това обаче очакваме по-силен отскок, активността се променя с времето. Тя [активността] има повтарящ се модел през пандемията. Домакинствата в еврозоната са натрупали значителни спестявания, които подкрепят възстановяването. Следователно виждаме възстановяването като по-скоро отложено, отколкото отменено“, казва Шнабел.

Тя обяснява високата инфлация от над 9 на сто в балтийските страни със специфичната пандемична обстановка.

„Когато икономиката отново отвори, имаше силен ръст на търсенето, а предлагането не можа да смогне достатъчно бързо. Това доведе до редица проблеми в доставките и до ръст на цените на суровините, по-специално до поскъпване на енергията“, посочва Шнабел.

По думите ù през следващата година е възможно всички тези фактори да променят посоката си или най-малкото да станат по-слабо изразени.

„Вземете например проблемите с доставките – не знаем колко бързо ще се случи, но е ясно, че с времето те ще се разрешат. Подобно [на проблема с доставките] е малко вероятно високите цени на енергията да продължат да се покачват със същия темп. Знаем, че инфлацията ще се забърза за известен период от време, но и че ще се забави през следващата година. По-малко сигурни сме за това колко бърз ще бъде този темп на спад и колко силен“, допълва тя.

По отношение на взетото решение пандемичната програма за изкупуване на ценни книжа PEPP на ЕЦБ да приключи в края на март 2022 г. Шнабел посочва, че това е „важна стъпка в посока нормализиране на паричната политика“. Тя обаче предупреждава, че това връщане към нормалното трябва да стане постепенно, а не изведнъж, тъй като може да попречи на икономическото възстановяване.

„Развитието [на събитията] от изминалата година е причина за внимателен оптимизъм. Преди пандемията бяхме в среда със сравнително нисък растеж и твърде слаба инфлация в продължение на години. Но сега виждаме, че инфлацията се ускорява и очакванията за нея се привеждат посредством целта ни за 2%. Точно това може да ни помогне да се измъкнем от слабия растеж, средата на бавна инфлация и да се върнем към един по-нормален свят“, обобщава Шнабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
импа нали има акции в гъзпром , като му преведат зверският дивидент и ще блажим всички от данъка дето ще му ударят ... даже може повсеместно да отменят ДДС-то за една година , такива са очакванията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Преди малко четох, как частните ЖП превозвачи прекратявали работа заради борсовия ток. Това е на път да стане обичайна практика в целия ЕС и не само в ЖП транспорта. Скоро няма да можем сами да си произвеждаме храната през зимата. Откъде ще ни издебне икономическото възстановяване се пита в задачата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още