IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика е започнала годината с по-голямо понижение от обявеното

Първото тримесечие на 2022 г. е било най-лошото за икономиката на САЩ от първата половина на 2020 г. насам

16:37 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Щатската икономика е започнала годината с по-голямо понижение от първоначално обявеното, показват данните на министерството на търговията в САЩ, цитирани от CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е намалял с 1,5% на годишна база през първото тримесечие, сочат вторите изчисления на службата по икономически анализи към министерството. Първоначално обявените данни бяха за спад от 1,4%, докато очакванията на икономистите от Dow Jones бяха за понижение от 1,3 на сто.

Показателят е отбелязал най-лошото си тримесечие от второто тримесечие на 2020 г., когато щатската икономика премина през рецесия. Тогава БВП намаля с 31,2% на годишна база.

Очакванията сред повечето икономисти обаче са щатската икономика да се възстанови през второто тримесечие, тъй като част от факторите, които ограничаваха растежа в началото на годината, отшумяват. Тогава ръстът на новозаразените с омикрон забави активността, а руската инвазия в Украйна влоши проблемите по веригите на доставки.

Фактор, който би могъл да спомогне растежа, е устойчивото потребление, което отчете ръст от 8,3% на годишна база през април.

Друг доклад показа в четвъртък, че новоподадените заявления за помощи за безработни са намалели с 8 хил. до 210 хил. броя в седмицата до 21 май. Медианните прогнози в анкета на Bloomberg сред икономисти бяха за спад до 215 хил.

САЩ САЩ

Продължаващите заявление обаче са нараснали до 1,35 млн. броя в седмицата до 14 май.

Молбите продължават да са на историческо ниско ниво, което показва затегнат пазар на труда.

След голямо увеличение в предходния отчетен период спадът в показателя може да предизвика опасения, че вече има охлаждане в търсенето на труд.

Предстои следващата седмица да бъдат публикувани данните за пазара на труда, за които се очаква да покажат спад в нивото на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още