IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли да поевтинява британската лира?

Възможно е валутният курс да слезе до 1,25 долара доста по-бързо от очакваното

12:30 | 06.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Лирата може да поевтинее още спрямо долара в средно- до дългосрочен план заради несигурността след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС). Възможно е курсът да слезе до 1,25 долара доста по-бързо от очакваното, коментират анализатори пред CNBC.

„Прогнозирам GBP/USD от 1,25 долара в следващите три месеца. Ако данните останат разочароващи, прогнозата може да бъде понижена още“, коментира ръководителят на валутната стратегия в CIBC Capital Markets Джеръми Стреч.

„Калибрирането на макроикономическите прогнози след Brexit тепърва ще принуждава Английската централна банка да прогнозира отрицателен годишен растеж. Въпреки това мащабът на незабавните ревизии на прогнозите за икономическия растеж доведоха до агресивен отговор от гледна точка на паричната политика. Изглежда банката се опитва да изпревари очакваните доста слаби икономически данни“, смята анализаторът.

Стреч обяснява, че ако данните потвърдят най-лошите страхове, банката ще действа отново през ноември. Това може да доведе до последващ спад на курса на лирата спрямо долара и до нови прогнози за поевтиняването на британските пари.

Паундът преживя нов еднодневен срив спрямо долара, като изтри над 1,5% от стойността си, след като АЦБ намали основната лихва за пръв път от седем години до 0,25%.

Волатилността при валутата беше най-високата след вота за Brexit, когато валутният курс се придвижи от 1,5 долара до 31-годишното дъно от 1,32 долара. Въпреки че продължава да остава под натиск, лирата поевтиня по-слабо - до 1,31 долара, след решението на институцията от четвъртък.

Според заместник-гуверньора на банката Бен Броудбент движението от четвъртък е било „относително малко“ спрямо резкия срив веднага след резултатите от вота за членството в ЕС. Той коментира, че пакетът стимули на Английската централна банка ще има ефект. Банкерът не е съгласен, че действията на централната банка са заради паника. 

С насочването на британската икономика към среда с дори по-ниски лихви и неизвестни относно ефектите от Brexit обаче, анализаторите смятат, че лирата ще продължи да поевтинява.

„Увеличеният политически риск и икономическата несигурност ще възпрепятстват силното възстановяване на лирата в краткосрочен план, дори ако икономическите перспективи се изсветлят“, коментира старши икономистът в Berenberg Калъм Пикеринг. „Когато преговорите по развода с ЕС започнат да дават плодове, намалявайки икономическата несигурност, тогава лирата ще започне да се връща към по-нормални нива", допълва анализаторът.

Въпреки това има експерти, които мислят, че се намираме в началото на период на "почивка" за лирата, който може да трае няколко месеца, но след него валутният курс ще продължи да се понижава.

Старши пазарният анализатор в Oanda Крейг Орлам коментира, че искрата, която може да разпали поевтиняването, са или нови стимули от страна на британската централна банка, или задействане на член 50 от Договора за ЕС, т.е. старт на процедурата за напускане на съюза, или по-голямо влошаване на британската икономика.

„Преди това можем да видим нива на значителна подрепа при курс на GBP/USD от 1,31 долара, както стана преди и след решението на централната банка, докато 1,35 долара може да се окаже таванът“, смята Ерлам. „Смятам, че границата от 1,31 долара ще бъде пречупена, а двойката ще се търгува при 1,28 долара и дори 1,25 долара. Въпреки че трябва да почакаме най-много до следващата година за това“, заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
О Да Лирата ще продължи да поевтинява До ниво от 1 лира = 1 евро Скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Лирата се срина СПЕКУЛАТИВНО още преди да бъде обявен резултата от БРЕКЗИТА.При направените тогава залози се изхождаше от насаденото от медиите ВНУШЕНИЕ, че това няма да се случи и лирата ще дръпне нагоре до нива 1,52 за долар. Повервалите в прогнозата и загробилите се пишман инвеститори стискат трильони закупени от тях лири, които спекулантите от АЦБ трябва да приберат обратно.Затова е и понижението на лихвеният процент.То трябва обезкуражи инвеститорите, а статии с ДЪЛГОСРОЧНИ прогнози като тази да ги принуди да разтоварят лирите си по НАЙ БЪРЗИЯТ начин.ПИЛЦИТЕ ЩЕ СЕ БРОЯТ ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД БРЕКЗИТА В КРАЯ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Това 1,25 е по-скоро оптимизъм.Може би 1,4-1,5 лв ,но кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
паунда ще пада още спекулантите задрьж те малко топката о4аква се паритет на двоиката долар паунд 4е падне *** ама се изка 4екане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още