IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще съумее ли Китай да запази заветния си икономически растеж от 7% на година?

Поредицата негативни новини за състоянието на втората по големина икономика в света събудиха съмненията на анализаторите

22:32 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще съумее ли Китай да запази заветния си икономически растеж от 7% на година?

След като и през февруари икономиката на Китай показа нови колебания, то изниква въпросът – ще съумее ли страната да запази заветния си икономически растеж от 7% на година?

„Преди време, когато властите предвиждаха 8-процентен растеж, те говориха за това да защитават 8-те процента. Сега обаче се чудим дали Китай ще може да защити 7-те процента“, споделя пред CNBC главният икономист на ING за Азия Тим Кондън. „С 12 поредни тримесечия на растеж в рамките на 7-8% икономиката е набрала достатъчно инерция. Също така политиката на правителството е достатъчно гъвкава, за да осъществи реформите в темпо, което да не удари растежа толкова силно.“

Продължаващият спад в производствения сектор на азиатската страна възобнови опасенията относно перспективите пред втората по големина икономика в света. През февруари предварителният PMI индекс на HSBC за сектора спадна до 48,3 пункта от 49,5 през януари. Показателят се смъкна още под психологическите 50 пункта, които разделят експанзията от свиването в даден сектора.

Въпреки че Тим Кондън понижи очакванията си за темпа на прираст на БВП на Китай за първото тримесечие на 2014 г. до 7,5 на сто от 7,6% заради негативните данни, той счита, че пред икономическия ръст няма рискове, които да го пратят под 7-те процента.

„Макроикономическите данни, публикувани до момента, очертаха шарена картина. Ръстът на търговията и на кредитната активност се оказаха над пазарните очаквания, а празниците около Китайската нова година бяха златни за продавачите и в унисон с прогнозите“, коментира от своя страна главният икономист на Bank of America Merrill Lynch за Китай Тинг Лу. Той също счита, че няма притеснения за растежа на Поднебесната империя в дългосрочен план.

Според него е пределно ясно, че Пекин отново ще заложи годишна цел за растежа – която всяка година надвишава предварителната прогноза – от 7,5%. Китай ще обяви целта официално на 5 март, когато ще се проведе редовната годишна парламентарна среща.

По-рано тази седмица Китайското министерство на индустрията и информацията зададе годишна цел за прираста на промишленото производство от 9,5%. Миналата година промишленото производство се разшири с 9,7%, а БВП се покачи със 7,7 на сто. Целта за ръст на китайската икономика от 7,5% за 2014 г. се приема добре от пазарите, споделят анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още