IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция очаквано запази паричната политика непроменена

Икономиката на Швеция се разшири с 3,7%, а инфлацията е в близост до целта на централната банка от 2%

13:20 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Швеция запази паричната политика непроменена, както се очакваше, обещавайки да подкрепя икономиката, доколкото е необходимо, на фона на несигурността относно скоростта на възстановяване от последиците от пандемията, съобщи Ройтерс.

"Икономическите перспективи са малко по-ясни сега, отколкото през февруари, но пандемията не е приключила и инфлационният натиск остава слаб", се казва в изявление на централната банка.

Riksbank прогнозира, че референтният лихвен процент от 0% ще остане непроменен в обозримо бъдеще.

швеция швеция

Въпреки продължаващата пандемия глобалният растеж се засилва и се очаква да достигне около 6% тази година, според Международния валутен фонд (МВФ).

Икономиката на Швеция се разшири с 3,7%, а инфлацията е в близост до целта от 2% на централната банка.

Нещо повече, огромен фискален и паричен стимул вдигна и без това високите цени на жилищата. Цените на еднофамилните жилища са се повишили с рекордните 15,5% през март спрямо същия месец по-рано, което поражда опасения за финансовата стабилност.

Някои централни банки като канадската се опитват да свалят крака си от педала за газ. Централната банка на Норвегия предупреди, че може да повиши основния си лихвен процент по-късно тази година.

И все пак има причини централните банки да бъдат предпазливи. Пандемията изглежда отслабва в много страни, но малцина биха били достатъчно смели, за да обявят кризата за приключила.

Забавянето на програмите за ваксинация засегна и Швеция, а предимно доброволните ограничения ще останат в сила още известно време.

По-високата инфлация вероятно е временна и повечето анализатори смятат, че централната банка ще има по-тежката задача да предотврати отслабването на инфлацията далеч под целта от 2% през следващите години, отколкото да я предпази от ускоряване.

Въпреки че банката поддържа прогнозите си за лихвените проценти непроменени, тя оставя отворена вратата за намаляване, „особено ако доверието в целта за инфлацията е застрашено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още