IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция повиши лихвите и намекна за последващи увеличения

Икономиката на страната е започнала 2022 г. с понижение

11:54 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: </em> Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Швеция повиши лихвите с 25 базисни пункта до ниво от 0,25% в четвъртък и сигнализира за последващо затягане на паричната политика в опит да озапти ускоряващата се инфлация, пише Ройтерс.

Швеция Швеция

Възможно е да има две или три лихвени повишения до края на годината. Регулаторът съобщи, че ще намали и баланса си тази година - още един сигнал за промяна в плановете на банката.

"Прогнозите на борда на банката са, че лихвата ще бъде повишена постепенно в бъдеще и ще бъде малко под 2% в период от 3 години", посочиха от финансовата институция в свое изявление.

Руската инвазия в Украйна - която руският президент Владимир Путин нарича "специална военна операция" - допринася за ценовия натиск, който вече се увеличава поради все още действащите ефекти от пандемията.

През март инфлацията в страната достигна 6,1%, което е значително над целта на банката от 2%.

Междувременно доклад в четвъртък показа, че икономиката на Швеция е записала понижение през първите три месеца на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял с 0,4% на тримесечна база, според предварителните данни на националната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. Икономисите, анкетирани от медията, очакваха спад от 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още