IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка няма да бърза с повишаването на лихвите

Регулаторът остави основния лихвен процент без промяна на ниво -0,5%

11:48 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведската централна банка изглежда няма намерение да подранява с повишаването на лихвените проценти въпреки икономическия бум и съживената инфлация, съобщава Bloomberg.

В четвъртък регулаторът повтори намеренията си да изчака до средата на 2018 г., преди да повишава лихвите. В момента основната лихва е -0,5% и тя остана без промяна, каквато беше прогнозата на всички 26 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Централната банка Riksbank не даде подробности дали ще продължи с програмата за изкупуване на облигации през 2018 г.

„Възстановяването на световната икономика продължава, но глобалният инфлационен натиск е потиснат и лихвите са ниски. Нормализирането на паричната политика в чужбина се очаква да отнеме време“, пише в изявлението на регулатора. 

Централните банкери в Швеция са под натиск да започнат да свиват мащабната си програма за количествени облекчения, която действаше през последните три години, подкрепяйки икономическата експанзия и насърчавайки инфлацията обратно към целевото ниво от 2%.

Riksbank обаче е в неизгодна позиция, тъй като ако свие стимулите преди ЕЦБ, това може да доведе до поскъпване на шведската крона, а пък това от своя страна да забави инфлацията.

Управителят Стефан Ингвес заяви, че банката не иска да предприема такива мерки преди ЕЦБ, която се очаква да даде повече яснота за плановете си по-късно в четвъртък.

„Тъй като програмата за изкупуване на активи ще продължи до края на годината, тя ще осигури възможност да се изчака допълнителна информация, която може да повлияе на решението през декември за евентуално удължаване на стимулите“, пише в изявлението на регулатора. Експертите посочват още, че запазват ангажимента си за бърза интервенция на валутния пазар, ако възникне такава необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още