IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка понижи основната лихва с четвърт пункт до 0,75%

Рисковете, свързани със задлъжнялостта на домакинствата, остават, но ниската инфлация оправдава решението, посочват от Riksbank

13:09 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шведската централна банка понижи основната лихва с четвърт пункт до 0,75%

Централната банка на Швеция Riksbank понижи основния лихвен процент за пръв път от година и изпрати сигнали, че няма да затяга политиката си поне до началото на 2015 г. Причината за решението на финансовата институция е, че най-голямата скандинавска икономика се бори с дефлацията, посочва Bloomberg.

Лихвата бе понижена с четвърт процентен пункт до 0,75%. Това бе първото намаление от декември 2012 г. 16 от 22 анкетирани от Bloomberg икономисти предвидиха хода на централната банка. За четвъртото тримесечие на следващата година Riskbank вижда лихвата в размер на 0,71%, а за същите три месеца на 2015 г. - 1,88%. 

„Инфлацията бе неочаквано ниска. Въпреки възстановяването инфлационният натиск през последната година се очаква да бъде по-слаб в сравнение с последната прогноза, направена през октомври. Минимални повишения в основния лихвен процент не се очакват до началото на 2015 г.“, съобщиха от банката.

През октомври Riksbank загатна, че следващата й стъпка ще бъде да повиши лихвите в края на 2014 г. Все пак тя избра да разхлаби политиката си след критиките на икономисти от едни от най-големите банки в региона, че Riksbank пренебрегва политиката си спрямо инфлацията.

„Рисковете, свързани със задлъжнялостта на домакинствата, остават, но ниската инфлация оправдава решението за понижаване на лихвата“, посочват още от банката, като шестчленният Комитет по парична политика е бил единодушен в решението си.

През ноември основните потребителски цени в страната спаднаха за втори пореден месец - с 0,1%. Изгладена с разходите за ипотеки, инфлацията е 0,7% на годишна база. По този показател инфлацията не е достигала целта от 2 на сто от 2010 г. насам.

Делът на частния дълг нарасна до 170% от разполагаемия доход, превръщайки шведските домакинства в едни от най-задлъжнелите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още