IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка увеличава обема за покупки на облигации

Регулаторът остави основата си лихва на досегашното ѝ ниво от 0%

12:37 | 26.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската централна банка значително разширява своите покупки на облигации насред втората вълна на пандемията. Обемът на програмата за покупки (QE) ще бъде увеличен с 200 млрд. крони до 700 млрд. крони (около 69 млрд. евро), съобщи Riksbank в четвъртък в Стокхолм. Много анализатори очакваха увеличение, но повечето от тях – доста по-малко. Шведската крона реагира на решението с леки понижения на курсовете, предава DPA.

Кроната падна с около 0,4% спрямо еврото. Икономистите в SEB, една от най-големите банки в Швеция, прогнозираха разширяване на QE със 100 милиарда крони, докато други не очакваха промяна в политиката, предава Bloomberg.

Очаква се покупките да приключат до края на 2021 година. Комитетът по паричната политика обаче не беше единодушен за решението: двама членове са гласували против резолюцията: един член се обяви за по-малко увеличение, а друг член не е поискал да подкрепи допълнителните покупки.

В допълнение към традиционните държавни облигации централната банка иска да закупува и така наречените „зелени“ ценни книжа. Такива облигации са предназначени за финансиране на екологични цели и в момента са във възход.

Централната банка остави основния си лихвен процент на нивото от нула процента, както се очакваше. 

Гуверньорът Стефан Ингвес многократно подчертава предпочитанието си към покупките на активи пред намалението на лихвените проценти като средство за подкрепа на икономиката. Riksbank приключи половин десетилетие на отрицателни лихви преди почти година и Ингвес показа нежелание отново "да се зарови под нулата", на фона на опасения за финансовата стабилност.

Швеция, подобно на други европейски страни, страда от втора вирусна вълна. Първоначално страната беше възприела нежен подход към пандемията и наложи малко ограничения за живота като противодействие. Междувременно обаче ограниченията са по-строги, което натоварва икономиката на страната. 

Сега Швеция се готви за трудна зима, тъй като пандемията се разпространява, леглата за интензивно лечение се пълнят, а ограниченията при движение се увеличават. Правителството вече предупреди, че следващите няколко месеца ще бъдат по-слаби по отношение на икономиката, отколкото първоначално се опасяваха мнозина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още