IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската крона реагира положително на изборните резултати

Участие в правителство на "Шведски демократи" би било „промяна на играта“, твърди анализатор

15:05 | 10.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След изборите в Швеция валутните пазари си поемат дъх с облекчение. Инвеститорите отново се насочват към местната валута крона, след като националистическата и антиимигрантска партия "Шведски демократи" получи по-малко гласове, отколкото се опасяваха участниците на пазара в навечерието на парламентарните избори в неделя.

В следствие на това еврото поевтиня спрямо шведската крона с 0,7 на сто до 10,42 шведски крони. Един долар струва 9,02 крони, което е понижение с 0,5 на сто.

„Участие в правителство на "Шведски демократи" би било според мен „промяна на играта“ („Game-Changer“) за кроната", казва валутният специалист Улрих Лойхтман от Commerzbank, цитиран от DPA. „Но явно това засега не е на дневен ред“. 

Икономистът Андреас Валстрьом от Nordea Bank AB - най-големия скандинавски кредитор, предупреди пред Bloomberg, че резултатът подготвя сцената за продължителен период, през който основните партии ще се борят, за да сформират жизнеспособно правителство. Но той също така отбеляза, че резултатът малко вероятно ще промени траекторията на паричната политика.

Бившият финансов министър Андерс Борг пък заяви, че реакцията на пазара е израз на облекчение. „За установените партии това е малко облекчение", каза Борг в интервю за Bloomberg Television. „Сега мисля, че икономическата политика до известна степен ще бъде на автопилот и че пазарът също ще въздъхне с облекчение".

Управляващата в Швеция левоцентристка „Шведска социалдемократическа работническа партия“ и съюзените с нея формации печелят около 40,6 на сто от гласовете на парламентарните избори в неделя и имат незначителна преднина пред опозиционния десноцентристки блок „Алианс“, който получава 40,1 процента.

Никоя партия няма да получи мнозинство от 175 депутати в 349-членния парламент.  AP прогнозира, че преговорите за управляваща коалиция могат да продължат седмици или месеци, преди да бъде съставено ново правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още