Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швейцария гледа скептично на идеята за дигитална валута, емитирана от централната банка

Според швейцарското правителство подобен тип валута може да донесе повече негативи, отколкото положителни ефекти за фискалната система на страната

Швейцария гледа скептично на идеята за дигитална валута, емитирана от централната банка

Снимка: Ройтерс

Швейцарското правителство не е особено голям оптимист относно идеята за създаване на цифрова валута, емитирана от централната банка за обществено ползване, заявявайки, че това може да причини повече вреда, отколкото полза и да дестабилизира финансовата система на страната, съобщава Ройтерс.

„Една универсално достъпната цифрова валута на централната банка не би донесла допълнителни ползи за Швейцария в момента. Това по-скоро би породило нови рискове, особено по отношение на финансовата стабилност “, заяви кабинетът след края на своето заседание в петък. 

Още по темата

Ройтерс припомня, че парламентът поиска от правителството да разгледа перспективите за създаване на електронен швейцарски франк.

Швейцарската национална банка гледа скептично на въвеждането на електронен швейцарски франк за използването му от широката общественост. Регулаторът изследва по-широкото използване на този тип цифрови валути наред с Банката за международни разплащания.

Цифровата валута, емитирана от централна банка, се отнася до пари, които банковият регулатор би създал в цифрова форма и да предостави на разположение на широката общественост. Тази дигитална валута ще допълни съществуващите форми на пари като банкноти и безсрочни депозити, които търговските банки притежават в централната банка.

Повечето централни банки разглеждат темата и възможните последствия, но само няколко, като например тези в Китай и Швеция, планират да издават цифрови валути в краткосрочен и средносрочен план, отбеляза правителството на Швейцария.

Привържениците на идеята смятат, че цифровата валута, емитирана от централна банка, ще направи плащанията и паричната политика по-ефективни, а финансовата система по-стабилна, като същевременно ще намали данъчните престъпления и прането на пари.

Но швейцарският кабинет заяви, че този тип дигитална валута не може да отговори напълно на тези очаквания и че последствията могат да бъдат широкообхватни.

„По-нататъшното развитие на цифровата валута, емитирана от централна банка, която е ограничена до участниците на финансовите пазари, изглежда като по-обещаваща стратегия“, се казва в съобщението на правителството.

Управителят на Европейска централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в четвъртък, че някои страни по света като Канада и Великобритания проявяват интерес към този тип валута. По думите ѝ те са се обърнали към ЕЦБ с призив да поеме водеща роля по отношение на стабилните дигитални валути. В резултат на това, до средата на 2020 г. ЕЦБ планира да установи ясни цели в тази посока и да сформира работна група, която да разработи нова дигитална валута.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фабриките в Европа се връщат към растеж, но продължават с мащабните съкращения