IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария продаде 6-месечни облигации при отрицателна доходност

На няколко пъти заложеният от централната банка таван на франка бе атакуван, което предизвиква внимание, коментира анализатор

16:21 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария продаде 6-месечни облигации при отрицателна доходност

Днес Швейцария продаде 6-месечни облигации при средна доходност от минус 0,251%. В същото време заложеният от централната банка таван на курса на франка спрямо еврото от 1,20 франка за евро, отново бе атакуван.

През изминалата седмица границата бе прескочена за пръв път от въвеждането на тавана, същото се случи и вчера пише Bloomberg. Ограничението на курса на франка спрямо еврото бе въведено, за да се защити местния износ, след като паниката сред инвеститорите доведе до рекордно поскъпване на швейцарската валута до 1,007 франка за евро.

„Търсенето на франкове като актив за убежище вероятно ще продължи поради ситуацията около еврозоната и фактът, че Швейцария все още се радва на здравословен баланс по текущата сметка“, казва Томас Костерг, икономист на Standard Chartered Bank в Лондон.

„Швейцарската национална банка (SNB) ще успее да защити ограничението от 1,2 франка за евро, но фактът, че нивото беше атакувано няколко пъти повдига въпроси“, допълва той.

Днес по обед в Лондон франкът се търгуваше без особена промяна, около 1,202 франка за евро, след като вчера достигна 1,199 франка за евро – най-високото ниво от 6 септември, когато беше въведено ограничението.

Швейцарската валута поевтинява с 0,4% спрямо долара, до 92,07 сантима за долар днес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още