IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще продължава да разчита на широкообхватни валутни интервенции

Централната банка не промени лихвите си и е малко по-оптимистична за икономиката

14:43 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Швейцарската централна банка (SNB) възнамерява да поддържа на високо ниво намесата си на валутния пазар, за да предотврати поскъпването на франка, което вреди на местната икономика.

Централната банка остави лихвените проценти непроменени в четвъртък, предаде Ройтерс.

Банката остави непроменен основния си лихвен процент от -0,75%, който преди време замести действащия преди това целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката продължава да съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва. Това е най-ниската лихва на централна банка в света.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, също прогнозираха непроменени лихвени проценти.

„Пандемията продължава да има силно неблагоприятно въздействие върху икономиката. На този труден фон централната банка поддържа своята експанзивна парична политика с оглед стабилизиране на икономическата активност и на ценовото развитие“, посочва след днешното заседание управителният съвет на SNB от трима души, оглавяван от председателя на Централната банка Томас Йордан. Централната банка също така ще продължава да предоставя щедри ликвидни средства на банките за рефинансиране на спешни заеми за коронавирус.

Отрицателните лихвени ставки са един от инструментите на Швейцария да отслаби натиска към поскъпване на швейцарския франк, който има сред инвеститорите статут на „валута убежище".

По-рано тази седмица интервенциите на Швейцарската централна банка принудиха Министерството на финансите на САЩ да определи Швейцария като валутен манипулатор. Вече почти шест години централната банка се противопоставя на икономически вредното поскъпване на швейцарския франк, който се търси като „сигурно убежище“ по време на криза. През първата половина на годината паричните власти похарчиха над 90 милиарда франка за целта.

Централната банка приема, че пандемията на Covid-19 ще бъде върната под контрол в обозримо бъдеще и че допълнителни вълни от заразявания могат да бъдат предотвратени благодарение на подходящи мерки. Импулсът на местната икономика се очаква да отслабне през последното тримесечие на тази и през първото тримесечие на следващата година в резултат на новите рестрикции, наложени за контролиране на втората вълна на коронавирусната пандемия.

Но икономическото възстановяване трябва да възвърне инерцията си през следващата година, подкрепено от мерките на паричната и фискалната политика по целия свят. Глобалният производствен капацитет вероятно ще бъде недостатъчно използван в продължение на дълъг период от време, а инфлацията ще остане умерена в повечето страни. „Този сценарий е изпълнен с голяма несигурност и рискове в двете посоки“, предупреди централната банка.

Централната банка прогнозира приблизително с 3% по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) за Швейцария за тази година и с това сега е по-малко песимистична отпреди три месеца. Според нея през следващата година икономическата продукция трябва да се увеличи с 2,5 до 3 процента. Нивото на инфлация вероятно ще бъде минус 0,7 процента тази година, нула следващата година и плюс 0,2 процента през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още