Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швейцария снижи очакванията си за растежа, усещайки слабостта на Германия

Прогнозите са БВП да нарасне с 1,1% спрямо декемврийската оценка за 1,5%

Швейцария снижи очакванията си за растежа, усещайки слабостта на Германия

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската икономика няма да расте толкова бързо, колкото се очакваше по-рано, засегната от забавянето на световната икономика, съобщава Bloomberg. Освен това темповете на растеж ще се забавят още повече, ако международните търговски спорове се влошат.

Позовавайки се на „много по-мрачни“ перспективи за Европа и по специално за Германия, Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария намали прогнозата си за 2019 г. до 1,1% спрямо предходната оценка от декември за 1,5%. Швейцарската централна банка ще актуализира прогнозите си за растежа и инфлацията през следващата седмица.

„Търсенето на външните пазари на швейцарски продукти е по-слабо и износът губи инерция, което кара местните компании да задържат инвестициите си“, заявяват експертите от правителството на страната. Според тях ако търговският спор между САЩ и някои от другите големи икономики се задълбочи още повече, световната икономика и световната търговия ще се охладят по-силно от това, което се взели предвид при сегашните прогнози.

Снижаването на очакванията за Швейцария следва слабите икономически данни за големите икономики от началото на годината. Макар в последно време да има признаци за умерено подобрение при някои показатели, то перспективите за 2019 г. се влошават.

Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария запази прогнозата си за разширяване на икономиката с 1,7% през 2020 г. Причината е, че тогава се очаква световната икономика да възвърне силата си. 

Германското правителство преразгледа прогнозите си за растеж на най-голямата икономика в Европа през 2019 г. до 0,8% през миналата седмица. Това е второ поред снижаване на прогнозите за по-малко от два месеца.Отслабващата световна икономика, рисковете от ескалиране на търговския конфликт и политическите рискове в Европа като Brexit и финансовата ситуация в Италия са сред причините за забавянето на икономиката.

В началото на март и Европейската централна банка публикува обновените си оценки за растежа на еврозоната. Според новите прогнози БВП през 2019 г. ще бъде 1,1%, през 2020 г. - 1,6%, а през 2021 г. - 1,5%. За сравнение, това е значително снижаване на очакванията спрямо декемврийските оценки. Тогава от ЕЦБ посочиха, че чакат ръст на БВП през 2019 г. и 2020 г. от по 1,7%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%