IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка държи на отрицателните лихви

Въпреки обезценяването на франка SNB няма да променя паричната си политика

15:55 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на централната банка в Берн. <em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Сградата на централната банка в Берн. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Неотдавнашната девалвация на швейцарския франк не е причина Швейцарската национална банка (SNB) да се откаже от политиката си на отрицателни лихвени проценти и интервенции на валутния пазар, която провежда в продължение на повече от шест години.

„Убедени сме, че нашата експанзивна парична политика с отрицателен лихвен процент от минус 0,75 процента и интервенциите на валутния пазар са необходими, за да се поддържат разумните условия за швейцарската икономика“, заяви в интервю за Blick членът на борда на SNB Фриц Цурбрюг и по този начин за пореден път потвърди позицията на централната банка. „Можем да продължим и с двата инструмента, ако ситуацията го изисква“.

Отслабването на националната валута през последните седмици е „добре дошло и радващо“, каза Цюрбрюг. Благодарение на по-добрите глобални икономически перспективи търсенето на франка, който е считан за „сигурно убежище“ по време на кризи, спадна. Несигурността относно икономическото развитие обаче остава много висока и е преждевременно да се говори за обрат в лихвените проценти.

Наскоро швейцарската валута падна до многогодишно или многомесечно дъно спрямо най-важните валути на експортните патньори. Понастоящем едно евро струва около 1,1050 франка, колкото беше за последно през юли 2019 г. С курс от около 0,9290 франка доларът е толкова скъп, колкото беше преди осем месеца.

През първите девет месеца на 2020 г. паричните власти закупиха чуждестранни валути за почти 100 млрд. франка, за да се противопоставят на икономически вредното поскъпване на франка. Наред с други неща, тази акция на SNB доведе до това САЩ да квалифицират Швейцария като „валутен манипулатор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още