IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка не бърза с промяна на паричната политика

Големите централни банки по света се връщат към "нормалното" и това е положителен знак, твърди президентът на SNB Томас Йордан

10:22 | 20.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки неотдавнашното отслабване на швейцарския франк Швейцарската централна банка (SNB) не вижда причина да променя негативния лихвен процент от минус 0,75%.

"Ние сме убедени, че сегашната парична политика е все още необходима", заяви президентът на SNB Томас Йордан пред Bloomberg TV.

По думите му сега не е времето да се говори за промяна в паричната политика.

По-рано франкът достигна минималния обменен курс от 1,20 франка за евро за първи път от премахването на фиксирания курс с еврото в началото на 2015 г. 

„Това е стъпка в правилната посока", каза Йордан. Въпреки скорошното поевтиняване по думите му швейцарският франк все още се счита за актив убежище, но ситуацията е "крехка" и е склонна да се промени от днес за утре. „Така че оставаме много разумни и предпазливи“.

Въпреки че отказа да коментира политиката на Европейската централна банка, Йордан заяви, че големите централни банки по света се връщат се към "нормалното" и това е положителен знак и би "спомогнало на по-малките икономики, като им даде повече възможности за маневриране в бъдеще".

Проучванията на Bloomberg за чуждестранните валутни курсове подкрепят предпазливата позиция на президента на Швейцарската централна банка: медианната прогноза за курса евро-франк е 1,18 за евро към края на 2018 г.

Швейцарската централна банка вече промени комуникационната си политика през миналата година, като замени определението за франка „значително надценен“ с „високо оценен“.

В интервю през миналата седмица гуверньорът Томас Йордан обясни, че финансовите пазари остават в „крехко“ състояние и е твърде рано за затягане на паричната политика. Швейцарската валута може да се успокои, тъй като покупките на облигации от Европейската централна банка приключват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още