IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка остави рекордно ниските лихви без промяна

От банката понижиха прогнозата си за инфлацията

11:47 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка отговори на забавянето на световната икономика като запази лихвените проценти рекордно ниски и намали прогнозата си за инфлацията, съобщава Bloomberg.

Позовавайки се на политическата несигурност заради Brexit и протекционизма, Швейцарската централна банка запази депозитния си лихвен процент на ниво от -0,75%, както очакваха и икономистите, интервюирани от Bloomberg. От банката потвърдиха обещанието си да се намесят на валутните пазари при „високо оценен“ франк.

Централните банкери по света преосмислят следващите си ходове по отношение на паричната политика на фoна на надвисналите заплахи за глобалния растеж. В сряда председателят на Фед Джером Пауъл прогнозира, че лихвените проценти в САЩ може да се задържат без промяна за „известно време“.

Швейцарската централна банка, ръководена от Томас Йордан, отдавна не бърза да започва затягане на паричната си политика и тази позиция вероятно сега е подсилена и от Европейската централна банка, която пое ангажимент по-рано този месец да запази лихвените проценти за по-дълго.

Ниските лихвени проценти в Швейцария имат за цел главно да задържат поскъпването на франка. Тази сутрин едно евро се разменя за 1,1314 швейцарски франка.

През последните два месеца курсът се търгува най-вече в диапазона 1,13-1,14 франка за евро, въпреки че повишеното безпокойство на инвеститорите около Brexit или други напрежения с политически характер могат да подсилят франка и да доведат до натиск върху инфлацията.

Швейцарската централна банка е изразходвала около 2,3 млрд. фаранка за намеса на валутните пазари през 2018 г., което е част от 48-е милиарда франка, похарчени през предишната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още