IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка: Отрицателните лихви поддържат стабилна икономиката

Председателят на банката Томас Йордан не изключва допълнително свиване на лихвите

11:29 | 18.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан. Снимка: Ройтерс

Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан заяви, че не може да изключи допълнителни свивания на основните лихви, въпреки че според него подобна стъпка не е необходима в момента. 

„Не може да го изключим“, заяви Йордан в интервю за швейцарския вестник „Блик“, цитиран от Ройтерс, след като беше попитан дали лихвеният процент на банката от -0,75%, един от най-ниските в света, може да бъде намален допълнително.

„Но ние извършваме много прецизен анализ на разходите и ползите и никога не бихме намалили лихвите просто така, ако това не носи полза. В момента не е необходимо допълнително намаляване“, подчерта Йордан.

Отрицателните лихви стават все по-противоречиви в Швейцария. Банките смятат, че така наказват хората, които спестяват и рискуват да създадат балони с активи.

Няколко швейцарски банки, в това число UBS, Credit Suisse и Julius Baer, прехвърлиха тежестта на отрицателните лихви върху богатите клиенти, предизвиквайки протест от страна на Асоциацията на швейцарските банкери, чиито ултра ниски лихви вреди на националната пенсионна система.

През изминалата седмица Швейцарската централна банка запази лихвените проценти на ниво -0,75%, като това равнище се запазва вече пета година. Банката посочи, че тенденцията на отрицателните лихви ще се запази в обозримото бъдеще.

Йордан сподели още в интервюто, че е трудно да се предвиди колко дълго ще се запазят отрицателните ставки.

„Това зависи от икономическото развитие и най-вече ситуацията в Европа“, посочи той.

Йордан добави, че отрицателните лихви са необходими, за да се предотврати бързото поскъпване на швейцарския франк, което би навредило на икономиката, която зависи от износа.

„Представете си само какво би се случило, ако повишим лихвите, например до нула. Това би означавало, че франкът ще поскъпне сериозно“, предупреди Йордан., добавяйки: „Инфлацията ще стане отрицателна, икономическият растеж ще се забави съществено.. Това няма да е от полза нито на спестяващите, нито на пенсионните фондове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 4 години
франка е валута-убежще. Той влиза като по-нискорисков актив при търговия с валутни двойки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още