IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка продължава с експанзивната си политика

Референтния институционален лихвен процент остава на ниво от минус 0,75%

15:50 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Томъс Джордан, управител на Швейцарската централна банка. Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</p>

Томъс Джордан, управител на Швейцарската централна банка. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската централна  банка задържа свръхекспанзивната си парична политика в четвъртък, поддържайки най-ниските лихвени проценти в света и заяви, че „при необходимост ще се намесва по-силно на валутния пазар“, за да ограничи силата на „високо оценения“ швейцарци франк.

Централните банкери запазиха референтния институционален лихвен процент на ниво от минус 0,75%,  както очакваха анализаторите, предава Ройтерс.

„Пандемията от коронавирус и предприетите мерки за нейното овладяване доведоха до сериозен спад в икономическата активност и инфлацията както в Швейцария, така и в чужбина. Експанзионната парична политика на централната банка остава необходима, за да осигури подходящи парични условия в Швейцария “, се казва в изявление на институцията.

Швейцарската централна банка очаква икономика на страната да се свие с около 6% през 2020 г. заради пандемията от COVID-19 и мерките, въведени за ограничаването й.

„Пандемията от коронавирус тласна глобалната икономика в рязка рецесия. Мерките за овладяване на вируса масово ограничиха както производството, така и потреблението, което вече доведе до сериозен икономически спад в много страни през първото тримесечие на 2020 г. Спадът в глобалния БВП вероятно ще бъде още по-голям през второто тримесечие. Безработицата се е увеличила в много страни, като схемите за запазване на работните места за кратко време са попречили на по-силния ръст на показателя в Европа“, смятат централните банкери.

В своя базов сценарий за глобалната икономика централната банка прогнозира, че по-нататъшните вълни на заразата ще бъдат успешно предотвратени. Въпреки това, както по отношение на потреблението, така и за инвестициите, търсенето за момента вероятно ще остане умерено. Глобалният производствен капацитет вероятно ще бъде недостатъчно използван още известно време, а инфлацията вероятно ще остане ниска в повечето страни.

Институцията очаква потребителски цени да спаднат с 0,7% през 2020 г., да се понижат с още 0,2% през 2021 г. и да нараснат с 0,2% през 2022 година.

„В настоящата ситуация прогнозите за инфлация и растеж са обект на необичайно висока несигурност. Новата прогноза за условна инфлация е по-ниска, отколкото през март. Това се дължи предимно на значително по-слабите перспективи за растеж и по-ниските цени на петрола“, се казва в изявлението на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още