Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швейцарската централна банка продължава с експанзивната си политика

Референтния институционален лихвен процент остава на ниво от минус 0,75%

Швейцарската централна банка продължава с експанзивната си политика

Томъс Джордан, управител на Швейцарската централна банка. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската централна  банка задържа свръхекспанзивната си парична политика в четвъртък, поддържайки най-ниските лихвени проценти в света и заяви, че „при необходимост ще се намесва по-силно на валутния пазар“, за да ограничи силата на „високо оценения“ швейцарци франк.

Централните банкери запазиха референтния институционален лихвен процент на ниво от минус 0,75%,  както очакваха анализаторите, предава Ройтерс.

„Пандемията от коронавирус и предприетите мерки за нейното овладяване доведоха до сериозен спад в икономическата активност и инфлацията както в Швейцария, така и в чужбина. Експанзионната парична политика на централната банка остава необходима, за да осигури подходящи парични условия в Швейцария “, се казва в изявление на институцията.

Още по темата

Швейцарската централна банка очаква икономика на страната да се свие с около 6% през 2020 г. заради пандемията от COVID-19 и мерките, въведени за ограничаването й.

„Пандемията от коронавирус тласна глобалната икономика в рязка рецесия. Мерките за овладяване на вируса масово ограничиха както производството, така и потреблението, което вече доведе до сериозен икономически спад в много страни през първото тримесечие на 2020 г. Спадът в глобалния БВП вероятно ще бъде още по-голям през второто тримесечие. Безработицата се е увеличила в много страни, като схемите за запазване на работните места за кратко време са попречили на по-силния ръст на показателя в Европа“, смятат централните банкери.

В своя базов сценарий за глобалната икономика централната банка прогнозира, че по-нататъшните вълни на заразата ще бъдат успешно предотвратени. Въпреки това, както по отношение на потреблението, така и за инвестициите, търсенето за момента вероятно ще остане умерено. Глобалният производствен капацитет вероятно ще бъде недостатъчно използван още известно време, а инфлацията вероятно ще остане ниска в повечето страни.

Институцията очаква потребителски цени да спаднат с 0,7% през 2020 г., да се понижат с още 0,2% през 2021 г. и да нараснат с 0,2% през 2022 година.

„В настоящата ситуация прогнозите за инфлация и растеж са обект на необичайно висока несигурност. Новата прогноза за условна инфлация е по-ниска, отколкото през март. Това се дължи предимно на значително по-слабите перспективи за растеж и по-ниските цени на петрола“, се казва в изявлението на институцията.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията