IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка спасява производителя на материала за франковете

Регулаторът планира пускането на нова емисия банкноти от хартия и полимер

16:09 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка купи 90% от капитала на Landqart, спасявайки единствения производител на материала, върху който се печатат швейцарските банкноти, съобщи Bloomberg. 

Придобиването има за цел да спаси компанията, която е била изправена пред реален недостиг на ликвидност. От централната банка заявиха още, че сделката ще даде възможност да продължи без прекъсване снабдяването с пари в брой, както и да се предотвратят евентуални проблеми около планираната нова емисия банкноти. Разплащането в кеш остава изключително популярно в Швейцария, където най-голямата по стойност банкнота е с номинал 1000 франка.

Швейцарската централна банка притежава 33% цял в дружеството Orell Fuessli Holding, което отговаря за самото отпечатване на банкнотите. Именно Orell Fuessli Holding придобива останалите 10% от капитала на Landqart, като заедно с регулатора ще платят общата сума от 21,5 милиона франка (21,8 милиона долара).

Централната банка планира пускането на нова серия банкноти, произвеждани от Landqart, като специфичното при тях е, че ще са направени от хартия и полимер.

„Швейцарската централна банка реши да придобие компанията, тъй като в противен случай издаването на новите банкноти не би могло да бъде гарантирано по време на целия производствен процес“, обясниха още от институцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още