Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швейцарската централна банка запази отрицателните си лихви

Това се случи въпреки подобряващата се икономика и инфлация

Швейцарската централна банка запази отрицателните си лихви

Снимка: Ройтерс

Швейцарската централна банка очаквано запази отрицателните си лихвени нива без промяна въпреки сигналите за подобряване на икономическия растеж и за постепенно повишаване на инфлацията. Банката обаче продължава да предупреждава, че стойността на местната валута е висока и поради това остава в готовност да се намеси на валутните пазари, ако това е необходимо, предава Ройтерс.

След края на днешното си редовно заседание Централната банка на конфедерацията остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Libor между -1,25% и -0,25%.

Също така банката остави без промяна досегашната си прогноза за добър растеж на БВП на страната от около 2% през настоящата година, но същевременно повиши оценката си за инфлацията през 2018 г. до 0,9% от 0,6%.

За 2019 г. банката потвърди прогнозата си за нарастване на потребителските цени с 0,9% и понижи инфлационните си очаквания за 2020 г. до 1,6% от 1,9%. 

Още по темата

„Ситуацията на валутните пазари остава несигурна и с оглед на това запазваме отрицателните лихвени ставки и нашето желание да се намесим на валутите пазари, ако е необходимо", се посочва в изявлението.

Управителят на банката Томас Йордан отбеляза, че швейцарският франк все още има висока стойност, тъй като се ползва със статут на "валута-убежище" отчасти и поради политическата несигурност в Италия. Според него настоящата експанзивна парична политика продължава да бъде подходяща, а основните рискове пред представянето на швейцарската икономика са свързани с политическите развития и протекционистката политика в световен план.

Трябва да се има предвид, че политиката на ШЦБ е силно зависима от тази на ЕЦБ, тъй като делът на швейцарския износ в посока еврозоната е най-голям и в резултат на това е силно зависим от нивата на швейцарския франк спрямо еврото. През миналата седмица ЕЦБ сигнализира, че желае да приключи с програмата си за покупки на еврооблигации до края на годината, но в същото време посочи, че няма да повиши основните си лихви преди края на лятото на 2019-а година. Това дава основание на редица анализатори и икономисти да прогнозират, че Швейцарската централна банка няма да повиши отрицателните си лихви поне до третото тримесечие на 2019-а година.

След днешното очаквано решение еврото се понижи слабо от 1,1540 швейцарски франка към 1,1500 нивото, като в същото време щатския долар се търгува без съществена промяна около 0,9965 франка.

Очаква се швейцарската централна банка да е една от последните, които нормализират негативните си лихви.

Федералният резерв на САЩ вече е в силен цикъл на промяна, а Европейската централна банка заяви, че ще приключи схемата си за изкупуване на облигации до края на тази година, въпреки че също така показа, че увеличението на лихвените проценти е все още далеч.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви през тази седмица, че банката ще предприеме търпелив и постепенен подход към повишаването на лихвите, а пазарът очаква първото увеличение на депозитната лихва през септември 2019 г.

Повечето икономисти смятат, че Швейцарската централна банка не може да изпревари ЕЦБ, защото по-високите швейцарски лихвени проценти ще съживят натиска върху франка, което би било проблем за силно зависимата от износа швейцарска икономика.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ са най-големият пазар за износа на Германия и през 2018 година