Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швейцарската централна банка запази разхлабената си политика

Централната банка въведе и нов лихвен процент, който ще замени целевата тримесечна LIBOR лихва със SNB policy rate

Швейцарската централна банка запази разхлабената си политика

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка запази свръх разхлабената си парична политика и обеща да се бори със силната си валута, тъй като централните банки в САЩ и Европа намекнаха, че е възможно да осигурят повече стимули за пазарите, съобщава Ройтерс.

Централната банка въведе и нов лихвен процент, който ще замени целевата тримесечна LIBOR лихва със SNB policy rate.

„От сега нататък ще използваме този нов лихвен процент при вземането на решения, свързани с паричната политика и тяхното съобщаване, като в момента основната лихва се запазва на ниво от -0,75%“, обясниха от банката. От финансовата институция допълниха, че правят смяната в наименованието на лихвата, тъй като бъдещето на Libor не е гарантирано.

Решението на Швейцарската централна банка за запазване на лихвите без промяна е в съответствие с очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Централната банка също така повтори обещанието си да се намеси на валутните пазари, при необходимост, за да ограничи натиска върху швейцарския франк, който този месец достигна най-високото си ниво спрямо еврото за последните две години.

„Паричната политика на Швейцарската централна банка в сегашния й вид остава необходима на фона на развитието на инфлацията и икономиката“, заявиха от финансовата институция. Според банката ситуацията на валутните пазари остава несигурна.
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ остави лихвите без промяна заради нарастващия риск от Brexit без сделка