IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка запазва отрицателните си лихви

Мерките на регулатора правят франка непривлекателен за инвестиции

11:48 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка ще запази отрицателните си лихвени проценти като мярка срещу високо оценения франк, съобщава Ройтерс. Регулаторът запази тримесечния лихвен процент на ниво между -1,25% и -0,25% в съответствие с очакванията на анализаторите, анкетирани от агенцията.

Освен това централната банка на Швейцария запази и отрицателния лихвен процент от -0,75% върху депозитите на търговските банки. 

Паричната политика на страната има за цел да стабилизира цените и да подкрепи икономическата активност, се казва в официално съобщение на Швейцарската централна банка. Според регулатора въпреки че франкът е отслабнал спрямо еврото и се отчита обезценяване и спрямо долара, местната валута остава високо оценена. Мерките, които взима централната банка чрез поддържането на отрицателни лихви, правят франка не много привлекателен за инвестиции. Ако обаче местната валута започне да поскъпва, то това ще рефлектира върху цените и икономическото развитие, се посочва още в съобщение от банката.

Прогнозата за инфлацията за следващите три месеца е по-висока спрямо очакванията от септември тази година. Това се дължи основно на по-високите цени на петрола. По-дългосрочната прогноза за инфлацията обаче остава почти без промяна. За тази година прогнозата се повишава незначително до 0,5%. За 2018 г. очакванията са за инфлация в размер на 0,7%, а за 2019 г. - 1,1%.

БВП на Швейцария през третото тримесечие нараства с 2,5% на годишна база, като по-доброто развитие на икономиката се дължи основно на производствения сектор. На този фон и безработицата намалява леко през ноември. Прогнозата на Швейцарската централна банка за следващата година е БВП да нарасне с около 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още