IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика – най-слаба от осем години насам

Предвижда се растеж от едва 0,9% през настоящата година вместо ръст от 1,4% според предходната прогноза през юни

13:49 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След Швейцарската национална банка (SNB), BAK Economics и Credit Suisse в четвъртък и Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) понижи своите прогнози за развитието на швейцарската икономика през тази година.

Очаква се икономиката на конфедерацията да нарасне през 2017 г. с по-слабо от предходната прогноза темпо, след което растежът ще се ускори през следващата година, показва т. нар. „есенен доклад" на SECO, цитиран от DPA.

Експертната група към правителство сега вече прогнозира доста по-сдържан икономически растеж от едва 0,9% през настоящата година вместо с 1,4% според предходната прогноза през юни, визирайки по-слабото представяне на икономиката на конферацията през второто тримесечие на годината. Това ще е най-слабият ръст от осем години насам.

В същото време обаче властите повишиха леко своите прогнози за 2018 г., очаквайки ускоряване на растежа на БВП с 2,0% при предишна оценка за повишение с 1,9 на сто. 

Според SECO добрият импулс на глобалната икономика ще окаже подкрепа за експортно-ориентирания сектор на Швейцария, като се очаква и вътрешното потребление да набере скорост към края на тази и през следващата година.

Очаква се разходите в частния сектор да нараснат с 1,3% през 2017-а и с 1,4% догодина, докато държавните разходи да се увеличат съответно с 1,3% и с 1,2%. Ръстът на вложенията в строителство обаче се очаква да се забави до 1,2% през 2018 г. от 1,4% през настоящата година.

SECO прогнозира, че швейцарският износ ще нарасна с 3% през тази и с 4,2% през следващата година, като в същото време вносът да се увеличи съответно с 3,4% и с 4,1%.

Държавният секретариат по икономическите въпроси запази непроменени своите инфлационни прогнози, залагайки на повишаване на инфлацията с 0,5% през текущата година преди нейното отслабване до 0,2% през 2018 г. Според SECO очакваното ускоряване на икономическия растеж ще допринесе за съществено увеличаване на трудовата заетост и до по-нататъшен спад на нивото на безработица от 3,2% през тази до 3,0% през следващата година. Позитивните и негативни рискове по отношение на новите икономически перспективи изглеждат по-балансирани, отколкото при предишната прогноза, направена през юни.

Швейцарският франк реагира негативно на занижените прогнози за икономическия растеж за настоящата година, като еврото поскъпва по време на днешната търговия към нов 32-месечен връх от 1,1585 швейцарски франка. Това представлява негово най-високо ниво от януари 2015 г., когато Швейцарската национална банка шокира финансовите пазари, отказвайки се да защитава заложения от нея т.нар. "праг на търпимост" на евро/франк в 1,2000 нивото. Шокът от решението на централната банка в началото на 2015 г. доведе до драматична обезценка на швейцарския франк с над 25% само в рамките на един работен ден (на 16-и януари 2015 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още