IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика е нараснала изненадващо силно в края на 2020 г.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,3% през четвъртото тримесечие, докато прогнозите бяха за стагнация

16:02 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Швейцарската икономика неочаквано се разрасна в края на миналата година, като чуждестранното търсене на нейни стоки спомогна за компенсиране на въздействието на мерките за блокиране в отговор на пандемията.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,3% през четвъртото тримесечие, докато прогнозите в проучване на икономисти от Bloomberg бяха за стагнация.

„Като цяло втората вълна на коронавируса до края на 2020 г. имаше много по-малко въздействие върху икономиката, отколкото първата вълна миналата пролет“, заяви местното Министерство на икономиката.

И все пак поредното затваряне на швейцарските ресторанти и развлекателните съоръжения беше наложено в края на годината и тази слабост вероятно ще се разпростре в първите месеци на 2021 г., след като правителството удвои ограниченията.

Въпреки че длъжностните лица ще разрешат на всички магазини да отворят от 1 март, бавното ваксиниране може да забави възстановяването.

В същото време по-слабият франк може да подкрепи инерцията. Той се понижи до най-ниското ниво спрямо еврото от 2019 г. насам, тъй като инвеститорите се зареждат със считани за убежища активи, за да се позиционират за глобален икономически ръст и по-високи цени.

БВП се сви на коригирана спрямо инфлацията база с 2,9% през миналата година, най-големият спад от 70-те години насам. Производството вероятно няма да се върне на нивото си отпреди кризата до 2022 г., твърди централната банка.

Въпреки дълбокия си спад поради пандемията добре диверсифицираната швейцарска икономика все пак се справи по-добре от някои от съседите си през 2020 г. Правителствените програми за подпомагане държат безработицата под контрол и подпомагат потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още