IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк продължава да поскъпва

Напрежението между Иран и САЩ и страховете от разпространяващия се коронавирус повишиха стойностите на франка, който е считан за валута убежище

14:36 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безсрочните депозити в Швейцарската национална банка са се увеличили незначително през миналата седмица, което предполага, че управителят Томас Йордан и неговите колеги не полагат много усилия за противодействие на поскъпващия франк, информира Bloomberg.

Напрежението между Иран и САЩ и страховете от разпространяващия се коронавирус повишиха стойностите на франка, считан за валута убежище. По-рано в понеделник валутата премина нивото от 1,07 франка за евро, достигайки нова най-висока стойност за последните три години. [ [

И все пак размерът на паричните средства, които търговските банки държат в централната банка, разглеждани като ранен индикатор за активността, са нараснали само с 0,22% до 587 милиарда франка (605 милиарда долара) през седмицата, приключила на 24 януари.

Управителят на банката Томас Йордан заяви миналата седмица, че обещанието за изкупуване на чуждестранна валута, ако е необходимо, остава в сила наред с рекордно ниските сконтови лихвени проценти.

През миналата седмица от ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) изразиха оптимизъм по отношение на признаците на икономическа стабилизация, като се позоваха на облекчаване на глобалното търговско напрежение и слабото разширяване на фискална политика. От UBS Group AG отмениха призива си за намаляване на лихвените проценти през март.

„От швейцарската централна банка оставят франка малко по-силен, може би и защото икономическата среда изглежда малко по-добра", казва икономистът от Credit Suisse Group AG Максим Боттерон.

В отговор на решението на САЩ да добави Швейцария обратно в списъка си за наблюдение на държави валутни манипулатори, Джордан заяви, че банката се стреми само да избягва дефлационните условия с покупките си на чуждестранна валута.

Той каза още, че централната банка разполага с пространство за по-нататъшно намаляване на лихвата по депозитите си, която вече е -0,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още