IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на пандемията държи икономиката на Турция далеч от възстановяването

Нежеланието на потребителите да напускат домовете си, предпочитайки да пазаруват и работят от вкъщи, продължава да притиска икономическата активност на страната

13:19 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

След като пандемията от коронавирус удари турската икономика в средата на март, правителството взе решение да ограничи движението на хората за сметка на бизнес активността, като запази повечето извънредни мерки до края на май. Но премахването на ограниченията се оказа недостатъчно, за да върне икономиката в размер на 750 млрд. долара към нормалното ѝ състояние, като малко след това последва втора вълна от инфекции, пише Bloomberg.

Икономическите показатели отразяват едно неравномерно и слабо възстановяване през последните няколко седмици, дори преди новото нарастване на броя на заразените с COVID-19. Рестартирането на една бездействаща икономика ще бъде предизвикателство за министъра на финансите Берат Албайрак и обещанията му да осигури бърз растеж и нови работни места за нацията от 83 милиона души и около 5 милиона бежанци.

турция1 турция1

Албайрак все още смята, че е възможен положителен растеж за 2020 г. За разлика от неговото мнение обаче, средната прогнозна оценка на икономисти, допитани от Bloomberg през май, показва свиване на турската икономика с 3,6% за годината.

За да рестартират активността, властите отпуснаха кредити за икономиката, като държавните банки предлагат отрицателни действителни лихвени проценти и дълги гратисни периоди за нови заеми.

турция2 турция2

Но данните, които позволяват да се проследи турската икономиката в почти реално време, предполагат, че Турция има дълъг път пред себе си за постигане на икономическо възстановяване до предпандемичните нива. След като увеличиха рязко разходите си през първите дни на пандемията, по време на масовите презапасявания, след което настъпи дълга пауза, сега потребителите в Турция постепенно започват да  увеличават предпазливо размера на разходите си, тъй като мащабните съкращения на работни места и възприетата корпоративна политика за неплатен отпуск се превърнаха в нещо обичайно.

турция3 турция3

Покупките с кредитни карти – един от основните индикатори на вътрешното търсене, едва достига до нивата, наблюдавани година по-рано.

Според събраните от Bloomberg данни турците не са склонни да се завърнат в офисите или изобщо да излизат дори и след премахването на ограничителните мерки в края на май.

Подобно на други места, онлайн пазаруването остава един от малкото елементи при продажбите на дребно, които вдъхват някакъв оптимизъм относно икономиката на страната. Потребителите продължават да стоят настрани от търговските центрове, като разчитат на онлайн търговията, за да си набавят необходимите стоки.

турция4 турция4

Въпреки че изглежда, че онлайн продажбите и покупките с кредитни карти предполагат постепенно възраждане на активността до нива, наблюдавани през миналата година, потреблението на енергия изостава значително. Едно от обясненията е, че повечето хора, работещи в сектора на услугите, все още извършват професионалните си задължения от вкъщи, като потискат търсенето на горива.

турция5 турция5

Заводите, работещи на по-ниски обороти, също подпомагат слабия тренд при консумацията на енергия.

Увеличаването на броя на инфектираните в Турция може да означава, че заплахата от заразата далеч не е приключила.

Над 3000 души бяха тествани с положителни проби през уикенда, най-високият брой на инфектирани от около месец, след период на затишие, по време на който властите постепенно отвориха отново ресторантите и кафенета и възобновиха вътрешните полети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още