IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният износ и известен ръст на заплатите дават надежда за еврозоната

Външнотърговският баланс на региона за октомври е на излишък с 10,2 млрд. евро при дефицит от 0,7 млрд. евро преди година

17:13 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Силният износ и известен ръст на заплатите дават надежда за еврозоната

Износът от еврозоната е скочил през октомври, а заплащането е нараснало минимално през третото тримесечие, увеличавайки признаците, че валутният съюз възвръща конкурентоспособността си, съобщи Ройтерс, като се позова на първоначални данни на европейската статистическа служба Евростат.

Външнотърговският баланс на еврозоната за октомври е на излишък с 10,2 млрд. евро при дефицит от 0,7 млрд. евро за същия месец на 2011 г., а продажбите в чужбина са нараснали с 14%.

Гърция, Испания и Португалия, които се намират в центъра на 3-годишната дългова криза в еврозоната, са свили търговските си дефицити в голяма степен през периода януари-септември, а Италия дори е постигнала малък външнотърговски излишък на годишна база.

Данните за септември бяха коригирани в посока на понижение до излишък от 9,5 млрд. евро при първоначално обявени 9,8 млрд. евро. За същия месец на 2011 г. излишъкът бе в размер на 0,8 млрд. евро.

След сезонна корекция обаче търговският излишък е намалял до 7,9 млрд. евро, оставайки и под очакванията на анализаторите за излишък от 10,8 млрд. евро, като данните за септември бяха коригирани в посока на понижение до излишък от 11 млрд. евро спрямо първоначално обявените 11,3 млрд. евро.

На месечна база през октоври след сезонната корекция износът се е понижил с 1,4%, докато вносът е нараснал с 0,6%.

За Европейския съюз като цяло през октомври е отчетен външнотърговски дефицит от 9,4 млрд. евро, докато за същия месец на 2011 г. той е бил 11,3 млрд. евро. На месечна база дефицитът също се е свил, след като през септември бе 12,5 млрд. евро.

Сезонно изгладеният износ е намалял с 1,7% на месечна база, докато вносът е нараснал с 0,3%.

Търговията със САЩ, Азия и Латинска Америка се очертава като най-голямата надежда на еврозоната да избегне продължителна рецесия в период, когато европейците страдат от рекордно висока безработица, свиване на правителствените разходи и понижаване на пенсии и социални помощи.

Само много слабото повишаване на заплатите помага на средиземноморските държави да подобрят своята конкурентоспособност, след като проточилият се цяло десетилетие бум, подхранван от отпускани с лека ръка кредити, им осигури лъжливото усещане за икономическо благоденствие.

Номиналните разходи за почасово заплащане през третото тримесечие са нараснали с 0,7% в Испания, с 0,8% в Италия и с 1,1% в Португалия, сочат данните на Евростат.

Като цяло разходите за труд в еврозоната са се повишили с 2% през посочения период главно заради ръста от 3,3% в Германия. Това предвещава добри новини, тъй като по-заможните потребители в най-голямата икономика в Европа биха могли да купуват повече от стоките, произвеждани от техните съседи. През второто тримесечие ръстът на заплащането бе 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още