IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният износ тласка търговския излишък на Китай до исторически високо ниво

През ноември китайските компании са изнеси стоки за 268 млрд. долара, което е с 21% повече от същия месец на 2019 г.

10:30 | 07.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай отчита най-високото си ниво през ноември от началото на 2018 г., изтласквайки търговския излишък до рекордна месечна стойност. По този начин азиатската страна подчертава как глобалното търсене на стоки, свързани с пандемията от коронавирус, подкрепя възстановяването на растежа на втората по големина икономика в света, съобщава Bloomberg. 

Китайските компании са изнесли стоки за общо 268 млрд. долара през изминалия месец, което е с 21% повече от износа през ноември 2019 г. Ръстът при вноса достига 4,5%, като по този начин търговският излишък възлиза на 75,4 млрд. долара – най-голямата стойност, регистрирана, откакто започва да се води статистика през 1990 г.

Данните илюстрират как пандемията подкрепя производствените сили на Китай, тъй като потребителите в глобален план свиват разходите за услуги заради блокадите. В комбинация с повишеното вътрешно търсене и инвестиции в Китай цифрите предполагат, че икономическото възстановяване на страната продължава и през ноември.

„Вносителите от различните страни се опасяват, че техните правителства ще наложат блокади по време на Деня на благодарността и Коледа и поради тази причина се обръщат за извънредни доставки от китайските предприятия“, посочва Ирис Панг, старши икономист в ING Groep NV.

1 1

Износът на медицинско оборудване през периода януари-ноември се повишава с 42,5% в доларово изражение в сравнение със същия период на 2019 г., докато доставките на електроника през ноември нарастват с 25 на сто на годишна база.

Нарастващият търговски излишък може да окаже допълнителен натиск върху юана, чиято стойност нарасна с над 6% спрямо долара през тази година.

В резултат на променящите се модели на търговия заради пандемията търговският излишък на Китай със САЩ достига нов месечен рекорд от 37,4 млрд. долара през ноември, въпреки че преди това Пекин обещава рязко увеличение на доставките на американски стоки през тази година като част от търговската сделка от първа фаза.

2 2

Последните данни показват, че Китай се отдалечава от изпълнението на целите си по тази сделка. Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън наскоро заяви, че няма да бърза да премахва митата, наложени от администрацията на Доналд Тръмп върху вносните китайски стоки.

Вносът на Китай обикновено се определя от търсенето на суровини за инвестиции и селскостопански стоки, а не от потребителските стоки. Вносът на желязна руда през първите 11 месеца на тази година се е увеличил с почти 10,9% спрямо същия период на 2019 г., докато покупките на соя от чужбина са нараснали със 17,5%.

Водещите показатели на търговията, като разходите за товарни превози и поръчките за остават силни, което предполага, че солидните резултати от износа могат да се запазят и през следващата година.

Някои икономисти обаче предупреждават, че представянето може да се забави през следващата година, ако масовите ваксинации позволят на фабриките в другите страни да се върнат на работа на пълен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горкото пенсионерче, явно никаква представа от икономика си нямаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Силният износ тласка търговския излишък на Китай до исторически високо ниво И при такива заглавия има още ***, които казват, че САЩ са 1-ва икономика.Минало, отдавна свършено време.Нещо като минало свършено незапомнено:бил съм се бил напил..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още