Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Силните поръчки тласкат към разширение сектора на услугите в САЩ

Индексът, измерващ новите поръчки при доставчиците на услуги, се повишава до най-високото си ниво от началото на проучването през 1997 г.

Силните поръчки тласкат към разширение сектора на услугите в САЩ

Снимка: Bloomberg L.P.

Американските индустрии, свързани със сектора на услугите, разширяват своята дейност през юли с най-бързия си темп от февруари 2019 г., съобщава Bloomberg. Силните данни при поръчките и ръстът в бизнес активността компенсират по-голямото сливане на заетостта. 

Още по темата

Индексът ISM на едноименния институт, измерващ активността извън промишлеността, нараства до 58,1 пункта спрямо 57,1 пункта месец по-рано. По този начин показателят надминава средната оценка на анализаторите за ръст до 55 пункта.

Измерителят отразява движението на производствения индекс и подчертава нарастващия брой мениджъри по поръчки, които отчитат стабилно подобрение от от началото на пандемията в САЩ. В същото време проучването показа по-бързи темпове на свиване при заетостта в сферата на услугите, което сигнализира, че ще отнеме време преди пазарът на труда да се възстанови напълно, тъй като огнищата на коронавирус все още не са овладени.

Проучванията на ISM разглеждат промените в активността, а не нейните нива и са предразположени към големи колебания, когато икономиката е изпаднала в турбулентно състояние.

Днес предприятията са изправени пред различни препятствия, включително повишено ниво на безработица, слаби инвестиции и понижено глобално търсене.

Петнадесет индустрии от сферата на услугите, включително здравеопазването, търговията на дребно и транспорта, отчитат експанзия през юли, докато други три дейности се свиват.

Показателят на мениджърите по поръчките, свързан с бизнес активността от сферата на услугите, който следи успоредно с ISM икономическите данни, нараства с 1,2 базисни пункта през юли до 67,2 пункта, отчитайки най-силното си представяне от 2004 г. насам.

Индексът, измерващ новите поръчки при доставчиците на услуги скача с 6,1 базисни пункта до 67,7 пункта, бележейки своеобразен рекорд от началото на отчитането през 1997 г.

Показателят ISM за заетостта в сферата на услугите се понижава до 42,1 пункта от 43,1 пункта през юни.

Индексът за износа също се понижава през изминалия месец, сигнализирайки за свиването на търсенето от страна на чуждестранните клиенти.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ отчитат спад в продажбите на дребно, но лек ръст на производствените цени