IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното рали на златото се прицелва в цена от 1800 долара

Поскъпването продължава, като минути след 9 ч. цената на благородния метал е над 1770 долара за тройунция

10:02 | 14.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на златото продължава да отбелязва повишения, достигайки до най-високото си ниво от седем години насам на фона на продължаващите притеснения, че коронавирусната пандемия ще има унищожителни последствия върху глобалната икономика и увеличавайки търсенето за активи убежища.

Златото поскъпва заради пандемията, която изпрати икномиките на много места по света в рецесия и принуди институциите да отпускат огромни стимули. И след като преди месец бе обхванат от масова разпродажба, благородният метал се радва на силно възстановяване.

Сега фючърсите на златото се прицелват в цена от 1800 долара за тройунция, след като се търгуваха около 1400 долара преди по-малко от четири седмица. Спредът спрямо спот цената остава широк.

Минути след 9 ч. българско време цената на златото поскъпва с 0,5% до 1770,30 долара за тройунция.

„Настроенията за риска стават по-предпазливи и инвеститорите бягат към възприетите активи убежища на фона на ситуацията с вируса и мащабните дейности по печатане на пари“, посочва Маргарет Янг, анализатор на CMC Markets Singapore Pte, цитиран от Bloomberg.

На стоковия пазар в Ню Йорк златото поскъпва със 17% от началото на годината, с 10% по-малко от рекорда, поставен през 2011 г. По време на днешната търговия фючърсите на златото достигнаха цена от 1785 долара за тройунция, което е най-високото ѝ ниво от октомври 2012 г. насам.

Банки, сред които UBS Group увеличиха ценовите си цели за благородния метал, залагайки на това, че облекчените парични политики и стимулите като цяло, както и ниските лихви ще подкрепят ръстовете. В същото време с началото на новия сезон на отчетите инвеститорите ще очакват да разберат колко тежък точно е ударът от пандемията върху печалбите и как това тримесечие ще изглежда.

Последният ръст на златото е факт въпреки данните, че темпът на разпространение на коронавирусната зараза се забавя, като фокусът вече се измества към това кога и как могат да бъдат облекчени строгите мерки за ограничаване на движението и работата на хората. По-рано в понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че разполага с „тоталната“ власт да разреши на отделните щати да облекчат мерките за социална дистанция и да поднови работата на икономиката.

При другите метали също се наблюдават ръстове. Цената на среброто скача с над 2,6%, тази на платината с близо 1,7%, а паладият поскъпва с близо 0,85%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Аз ще заложа на стратегически компании които в момента са паднали 2-3 пъти като боинг и еърбъс. До месец ще скочат нагоре а златото ще отиде надолу. Купувам злато само когато е под 1200 евро унцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Тъкмо щях да пиша похвала за интегирането на графиката в статията, но видях че е само снимка. Все пак е по-добре от нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още