IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене от Китай допринесе за ръста на износа на Япония през март

Премиерът на Япония Шиндзо Абе се очаква да поиска от САЩ страната да бъде изключена от новите мита върху стоманата и алуминия

10:14 | 18.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският износ е нараснал с 2,1 на сто през март спрямо същия месец година по-рано до 7,38 трилиона йени или 68,9 милиарда долара. Така за 16-и пореден месец експортът на Япония се увеличава благодарение на силното търсене от Китай, съобщи правителството, цитирано от ДПА.

Вносът е намалял с 0,6 на сто спрямо същия месец година по-рано до 6,58 трилиона йени, водейки до търговски излишък от 797,3 милиарда йени, се уточнява в предварителния доклад на финансовото министерство на Япония, пише БТА.

Доставките за Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония, са скочили с 10,8% до 1,4 трл. йени и това е първото увеличение през последните два месеца, допълни финансовото министерство. 

Износът за САЩ се е увеличил с 0,2 на сто до 1,36 трилиона йени и възходящата тенденция се е запазила за 14-и пореден месец. В същото време търговският излишък на Япония с най-голямата икономика в света е намалял с 0,2 на сто спрямо март миналата година до 623,1 милиарда йени.

Очаква се премиерът на Япония Шиндзо Абе по време на двудневна среща на високо равнище, започнала вчера, в имението на президента Доналд Тръмп Мар а Лаго, Флорида, да поиска от САЩ страната му да бъде изключена от новите мита върху стоманата и алуминия, наложени от Тръмп. Повечето големи съюзници на САЩ като Южна Корея и ЕС получиха такава отстъпка.

Главният икономически съветник на Тръмп, Лари Къдлоу, цитиран от агенция Киодо, каза, че най-вероятно ще има такова изключение. Той допълни, че новото търговско споразумение с Япония е на масата на преговорите на срещата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още