IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното вътрешно търсене тласна търговския дефицит на САЩ до нов рекорд

Вносът е нараснал с 6,3% до рекордните 274,5 млрд. долара, докато износът се е повишил до най-високото ниво от повече от година

17:58 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит в САЩ достигна до ново рекордно равнище през март, благодарение на силното вътрешно търсене, като може да се увеличи още повече, тъй като икономическата активност на страната се възстановява по-бързо от световните конкуренти, съобщи Ройтерс.

Дефицитът от търговията със стоки и услуги се е увеличил до 74,4 млрд. долара през март от ревизираните 70,5 млрд. долара през февруари, показват данните на Министерството на търговията, съобщи Bloomberg. Това съвпада със средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg.

търговски търговски

Вносът е нараснал с 6,3% до рекордните 274,5 млрд. долара, докато износът се е повишил с 6,6% до 200 млрд. долара, което е най-високото ниво от повече от година.

Търговският дисбаланс с Китай се е увеличил с повече от 22% до 36,9 млрд. долара. Дефицитът с Мексико нарасна с 23,5% до 8,4 млрд. долара.

Търсенето от страна на американските потребители, останали вкъщи заради Covid-19, тласна американския внос до върхови нива. Пристанищата бяха засегнати след внезапното спиране на търговията в началото на пандемията миналата година и последвалият след това прилив на покупки, въпреки че износът остава бавен.

Цените на товарите се повишиха, след като търговският бум в края на миналата година изненада производителите на контейнери. За тях стана все по-трудно да отговорят на нарастващото търсене.

Блокирането на Суецкия канал от масивния контейнеровоз удари глобалната търговия през март, като запуши над 90 товарни кораба и предизвика промяна на обичайните маршрути.

Производителите на автомобили намалиха производството след нарастване на поръчките за артикули като смартфони, телевизори и компютри, но търсенето на превозни средства записа по-силно от очакваното възстановяване. Президентът на САЩ Джо Байдън предложи 50 млрд. долара за производство на полупроводници като част от стремежа за справяне с недостига.

Производителите на автомобили настояват част от парите да бъдат запазени за чипове за превозни средства, като предупреждават за потенциален недостиг в производството на леки и лекотоварни автомобили в САЩ тази година, ако на тяхната индустрия не бъде даден приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още