IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапурската икономика oтбеляза неочакван растеж през второто тримесечие

БВП на града държава се увеличава с 0,1% на тримесечна и с 2,4% на годишна база

21:43 | 12.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сингапурската икономика oтбеляза неочакван растеж през второто тримесечие

Сингапурската икономика нарасна неочаквано през второто тримесечие спрямо предходното, благодарение на по-доброто представяне на финансовия и застрахователния сектор, предава CNBC.

Брутният вътрешен продукт на града държава се увеличава с 0,1% на тримесечна база и се оказва над прогнозите на анкетираните от Ройтерс анализатори за спад от 0,1% и далеч над очакванията на правителството за свиване на БВП с 0,8 на сто.

На годишна база икономическият растеж е 2,4%, като съвпада с прогнозите на анализаторите. Правителството на Сингапур пък предричаше ръст от 2,1%.

Силният ръст през второто тримесечие може би няма да се повтори през втората половина на годината, прогнозират от Barclays. Банката запазва очакванията си за ръст на сингапурската икономика от 3,5% през тази година.

Управляващите пък понижиха целта си до интервала 2,5%-3,5% спрямо първоначалните 2%-4%.

„Очакваме през втората половина на годината производството да се върне към растеж, тъй като външното търсене се подобрява, а секторът на услугите продължава да се охлажда на фона на потиснатия имотен пазар и понижението на туристическите посещения“, се посочва в съобщението на Barclays.

Сингапурските власти се опитват да намалят политически непопулярната зависимост на страната от работна сила от чужбина с цел увеличаване на производителността. Но ходът сви пазара на труда, постави под натиск работните заплати и повиши разходите на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още