IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб интерес към първия кръг на програмата PELTRO на ЕЦБ

Централната банка е отпуснала едва 851 млн. евро на банките в еврозоната

16:05 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Търсенето на ликвидност от Европейската централна банка (ЕЦБ) е било слабо в рамките на първата от седемте планирани операции за рефинансиране PELTRO. По данни на банката са били разпределени само 851 млн. евро (931 млн. долара) на банките от еврозоната в първия кръг от новата си програма за ликвидност, стартирала през миналия месец.

Заемите, с матуритет до 16 месеца, са отпуснати по така наречения план на ЕЦБ за „пандемични операции за дългосрочно рефинансиране“ или PELTRO. Механизмът е насочен главно към по-малки банки и такива, които не отговарят на изискванията по други програми за кредитиране.

Лихвеният процент по заемите от програмата PELTRO е с 25 базисни базисни пункта по-нисък от основния лихвен процент на ЕЦБ, който в момента е нула. Това означава, че банките, които ги вземат, могат да получат печалба. Програмата стартира миналия месец на фона на бързо влошаващите се перспективи за икономиката на еврозоната.

PELTRO не предлагат никакви стимули за кредитиране на реалната икономика, но като цяло трябва да служат за осигуряване на добра ликвидност. ЕЦБ се надява да използва PELTRO, за да достигне до банки, които вече нямат достъп до TLTRO.

Отделна програма, известна като целенасочени операции за дългосрочно рефинансиране, или TLTRO III,  предлага на банките още по-щедри условия в замяна на предоставяне на кредит за реалната икономика, но употребата на този инструмент ще започне през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още