Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Слабият внос разшири търговския излишък на Германия през ноември

Износът също отчита спад и това са поредните разочароващи макро данни от края на 2018 г.

Слабият внос разшири търговския излишък на Германия през ноември

Снимка: Архив Ройтерс

Германският внос се сви неочаквано през ноември, изпреварвайки спада в износа и разширявайки търговския излишък на най-голямата икономика в Европа, съобщава Ройтерс.

По данни на Федералната статистическа служба вносът отчита спад с 1,6% през ноември, докато износът намалява с 0,4%. Така търговският излишък на Германия нараства до 19 млрд. евро през ноември спрямо 17,9 млрд. евро месец по-рано.

Още по темата

Според проучване на Ройтерс сред икономисти не се очакваше промяна за вноса, а за износа прогнозата беше за понижение с 0,3%.

Свиването на износа не е добър знак за германската икономика през четвъртото тримесечие, въпреки че данните за октомври бяха ревизирани в посока нагоре.

Слабите данни за износа следват данните за индустриалното производство, които бяха публикувани само ден по-рано. От тях стана ясно, че производството е отчело спад за трети пореден месец през ноември заради външните рискове и проблемите на автомобилостроителите, допълва CNBC.

“Видяхме поредица от слаби икономически данни, но не очаквам техническа рецесия в края на 2018 г.“, коментира Щефан Кипар от BayernLB.

Германската икономика се сви с 0,2% през третото тримесечие на годината.

Търговските спорове, породени от политиката на американския президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“, рисковете около Brexit и по-слабият растеж на развиващите се пазари слагат спирачки на деветгодишния подем на германската икономика.

„В момента има твърде много външни рискове, които оказват влияние на германския експортен сектор, като дори слабото евро не успя да подкрепи износа на Германия“, коментира Карстен Бржешки от ING Bank.

Федералната статистическа служба ще публикува предварителни данни за растежа на брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие и за цялата 2018 г. следващия вторник

Министърът на икономиката Питър Алтмайер миналия месец обяви новите прогнози на правителството за растежа на германската икономика, като очакванията са за 2018 г. да бъде отчетен ръст от 1,5-1,6% спрямо предишната прогноза за 1,8%. За тази година Берлин прогнозира 1,8% ръст на БВП.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Марио Драги: Компаниите трябва да ускорят подготовката на Brexit без сделка