IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото глобално търсене натежава на китайския внос и износ през юни

В доларово изражение износът се понижава с 4,8% на годишна база, а вносът записва спад от 8,4%

11:46 | 13.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският износ и внос се понижава през юни, тъй като слабото търсене в страната и чужбина продължава да тежи на втората по големина световна икономика, съобщава Bloomberg.

В доларово изражение износът се понижава с 4,8% на годишна база, а вносът записва спад от 8,4%. Така търговският излишък се свива до 48,11 млрд. долара.

И износът, и вносът в юани представят ситуацията в по-добра светлина заради отслабналата валута. В юани износът расте с 1,3% на годишна база, а вносът се понижава с 2,3% на сто, като излишъкът става 311,2 млрд. юана (46,5 млрд. долара). 

Миналата седмица юанът поевтиня пета поредна седмица, което беше най-дългата губеща серия тази година и сигнализира, че Пекин е по-толерантен към допълнително отслабване на валутата. По-евтиният юан може да насърчи износа, ако нивото му се поддържа, особено ако глобалното търсене успее да удържи нестабилността в последно време, включително резултата от британския референдум.

„Днешните търговски данни ясно илюстрират влиянието на бързото обезценяване на юана, тъй като износът се подобрява, а вносът се понижава допълнително“, казва Джоу Хао, икономист в Commerzbank в Сингапур.

В изявлението на митническите служби пише, че Китай „вижда очевидни препятствия в международната търговия на фона на изострена и сложна среда“.

„Това е все още много слаба търговия“, казва Айрис Пан, старши икономист за района на Китай, Тайван, Хонконг и Макао в Natixis в Хонконг. „Не мисля, че ще има значително подобрение и очаквам по-големи и по-бързи фискални стимули през второто полугодие“, допълва тя.

Износът за САЩ се понижава с 10,4%, а този за Бразилия записва спад от 21,5%. Вносът от Канада се срива с 44,6%, а този от САЩ се понижава с 12,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още