IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След дивидентите европейските банки могат да съкратят и бонусите си

Председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енрия заяви, че трябва да бъде запазен възможно най-много капитал

15:06 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Европейските банки  намаляват разходите си, за да защитят капиталовите си възглавници заради бързо влошаващата се икономическа ситуация. След спирането на изплащането на дивиденти следващата мярка може да бъде намаляването на бонусите.

Регулаторите в Европа отправят многократни призиви към кредиторите да бъдат предпазливи към начина, по който използват капитала си, тъй като регионът е изправен пред най-лошата рецесия в историята си. Европейската централна банка - която в петък призова банките да спрат изплащането на  дивидентите - сега обръща вниманието си към контрола върху  променливите компенсации на банкерите, информира Bloomberg.

„Банките, акционерите, мениджърите и основните рискови играчи, също трябва да отчетат ситуацията, в която се намираме и трябва да се опитаме да запазим колкото е възможно повече капитал“, заяви председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енрия . „Нашата препоръка към банките е да бъдат много умерени при бонусите“, каза той.

Както при намаляването на дивидентите, испанските банки са сред първите, които откликнаха на призива, като в понеделник Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA заяви, че 300 членове на ръководния й състав са се отказали от бонусите си през 2020 г. Изпълнителният директор на Credit Suisse AG Томас Готщайн коментира за швейцарската телевизия SRF, че кредиторът може да ограничи променливите заплащания през 2020 г., за да покаже „солидарност“ на фона на кризата.

От Banco Santander SA информираха през миналата седмица, че управителят Ана Ботин и изпълнителният директор Жозе Антонио Алварес са взели решение да дарят половината от заплатите си на благотворителна организация, ориентирана към борба с коронавируса. Това се случи, след като най-голямата банка в Испания отложи изплащането на дивиденти за следващата година.

ЕЦБ настоява за сдържаност, след като се притече на помощ на европейските банки с редица мерки, предназначени да облекчат част от натиска, причинен от коронавируса.  В интервюто Енрия заяви, че в момента бонусите са по-малко притеснителни от дивидентите, защото много банки вече са ги изплатили.

„Рано е да говорим за бонусите за 2020 г., но определено мислим да покажем солидарност“, заяви в интервюто управителят на Credit Suisse Томас Готщайн.

Намаляването на бонусите може да засегне уязвимите служители, заяви в имейл Стефан Шукалски, представител на германския профсъюз DBV.

„Ние се противопоставяме на общото намаляване на бонусите, защото такива не получават само служителите с много високи заплати“, каза Шукалски, който също е и член на надзорния съвет на Deutsche Bank AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още