IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След две изненадващи вдигания на лихвите Русия държи пазарите в неведение

Паузата, която направи Фед като не увеличи лихвите на последното си заседание, позволява на централните банки от развиващите се пазари да си поемат въздух

22:19 | 01.02.19 г. 1
<p>
	Сградата на Руската централна банка<em>. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

След като изненада икономистите с две повишения на лихвите в края на миналата година, управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина има нова тактика за началото на 2019 г. - не дава никаква насоки, съобщава Bloomberg.

Говорейки седмица преди на 8 февруари да се проведе заседанието на централната банка, Набиулина отказа да даде каквито и да било индикации за това каква ще е посоката на движение на лихвените проценти.

„Ще преценим всички фактори като инфлацията, инфлационните очаквания, състоянието на икономиката, пазара на труда, както и дали е необходима промяна в прогнозите и ще преценим как да действаме“, каза Набиулина пред репортери на банкова конференция край Москва.

Някои анализатори не са сигурни как да подходят при тази ситуация и дали липсата на коментар е въобще сигнал за нещо. Тъй като все пак при предишните две увеличения на лихвите управителят на централната банка беше споменала тази опция, може би евентуално повишение сега се изключва. Според други анализатори, тъй като пазарът очаква лихвите да останат без промяна на ниво от 7,75%, централната банка не вижда причини да дава насоки.

Паузата, която направи Федералния резерв като не увеличи лихвите на последното си заседание, позволява на централните банки от развиващите се пазари да си поемат въздух.

„Обикновено управителя на централната банка прави коментири преди заседание само ако вижда необходимост от коригиране на пазарните очаквания. Вероятно този път тя не вижда необходимост“, коментира Димитри Долгин, главен икономист в ING Groep NV в Москва.

Според Владимир Миклашевски, икономист в Danske Bank, по всичко личи, че централната банка дори не обмисля повишаване на лихвите през следващата седмица или през това тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Русия е с нарастваща заплаха за национална криза, защото запазва грешен начин за ползване на рублата.Вариантите за Русия са:1. При грешен начин за ползване на рублата в Русия е с нарастване на щетите.При запазване на грешката, колкото повече работят хората в Русия да постигнат икономически растеж, толкова повече се увеличават щетите. Правителството на Русия е със съдба на жертва и подсигуряван провал.2. При правилен начин за ползване на рублата в Русия е прекратен съществен причинител за щети.Устойчивият обществен просперитет е възможен при правилен начин за ползване на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още