IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След обезценяването на валутата си Египет привлече 500 млн. долара инвестиции

Управителят на централната банка Тарек Амер увери, че ще бъдат предприети още мерки за привличане на допълнителни средства

15:24 | 27.03.16 г.
<p>
	Фондовата борса в Кайро. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Кайро. Снимка: Архив Ройтерс

Чуждестранни инвеститори за купили египетски акции и облигации на стойност 500 милиона долара, след като централната банка обезцени валутата по-рано този месец, съобщи Bloomberg, позовавайки се на гуверньора Тарек Амер. По думите му ще бъдат предприети още мерки за привличане на допълнителни средства.

В телевизионно интервю късно вечерта в събота Амер заяви, че очаква поне 5 милиарда долара под формата на портфолио инвестиции – покупки на акции и облигации – през четири месеца. Преките чуждестранни инвестиции само от Китай могат да достигнат 30 милиарда долара през следващите две години, смята управителят на централната банка.

На 14 март регулаторът осъществи най-голямото еднократно обезценяван на египетската лира от 2003 г. насам и обеща да приеме по-гъвкав валутен курс.

Мярката има за цел да съживи инвеститорския интерес към Египет, да се справи с черния пазар на валути и да подпомогне икономическото възстановяване. 

Египетската лира поевтиня на черния пазар след обезценяването заради „алчността и спекулациите“, каза Амер и увери, че централната банка ще предприеме още мерки за да подобри регулациите на валутния пазар през идните три месеца, без обаче да дава повече подробности. Според гуверньора Египет на страда от криза на валутата, а от криза на регулациите на валутните пазари.

Централната банка планира да продаде дялове в три банки, които притежава изцяло или частично до края на 2016 г. Регулаторът ще продаде United Bank на стратегически инвеститор и ще привлече капитал в Banque du Caire, като продаде 20-процентовия си цял на фондовия пазар. Банката и кувейтски инвеститори планират да продадат всяка по 20% от дела си в Arab African International Bank.

Амер посочи още, че целта е да се насърчи фондовият пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още