Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

След решението на Карлсруе: ЕЦБ показва готовност за сътрудничество

Готови сме да работим с Бундесбанк и да предоставяме информация, за да улесним отговора към Карлсруе, казва Луис де Гиндос

След решението на Карлсруе: ЕЦБ показва готовност за сътрудничество

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.  Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

След решението на германския Федерален конституционен съд аз покупките на облигации от страна на Европейската централна банка, сега регулаторът във Франкфурт възнамерява да помогне за разрешаването на спора.

„Готови сме да работим с Бундесбанк (германската централна банка) и да предоставяме информация, за да улесним отговора, който германските институции трябва да дадат на Конституционния съд", заяви в интервю за новинарското списание Der Spiegel вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

Още по темата

По думите му ЕЦБ е готова да сътрудничи, но тя е „изцяло“ ангажирана със собствената си независимост. Централната банка е взела под внимание решението от Карлсруе, уверява испанецът.

По-рано през май, само два дни след решението от Карлсруе, испанецът застъпваше тезата, че Европейският съд е отговорен за ЕЦБ и отхвърли критиките на конституционните съдии за пропорционалността на решенията на центарлната банка относно покупките на облигации.

Още по темата

Решенията на ЕЦБ за паричната политика винаги са били пропорционални и подходящи. „Предполагам, че федералното правителство и Бундестагът ще реагират на това“, пояснява днес банкерът.

Европейската централна банка възнамерява да изведе Европа през кризата, като купува държавни облигации за трилиони евро. Но страничните ефекти от тази политика са огромни: евтините пари гарантират, че цените на акциите отново се покачат въпреки тежката икономическа криза, а богатите отново ще стават по-богати.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Де Гиндос не смята, че централната банка за отговорна за това. "Най-добрата политика срещу социалното неравенство е създаването на растеж и работни места", каза той в интервю за SPIEGEL. „Паричната политика помогна много за постигането на това. Де Гиндос обаче е критичен към еуфорията на фондовите пазари. "Знаем (...), че пазарите понякога реагират прекалено", казва той. В крайна сметка фондовите борси трябва да останат реалистично настроени: „Изправени сме пред рецесия в еврозоната“, казва испанецът.

Въпреки че в Германия ултра хлабавата парична политика се посреща с постоянна критика, Де Гиндос изказва само похвали за правителството в Берлин и за Бундесбанк. „Не мисля, че германците създават проблеми", казва испанецът, визирайки многобройните правни искове от германските критици на ЕЦБ. Пакетът за икономическо стимулиране на федералното правителство в отговор на кризата бил „много положителен". И дори президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, който често „кръстосва шпаги“ с южните държави, получава поне ограничени похвали от Де Гиндос: „Когато слушам коментарите му към Управителния съвет, много често съм съгласен с неговите тези“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април