IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След три месеца на спад инфлацията в САЩ се ускорява през юни

Базовият индекс, изключващ цените на волатилните продукти, записва първото си месечно увеличение от февруари

16:52 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Инфлацията в САЩ се е ускорила през юни след три поредни месечни спада, тъй като бизнесът отново отвори врати. Но основната тенденция предполага, че увеличението на цените ще остане приглушено. Това поддържа жива възможността Федералния резерв да продължи да вкарва пари в икономиката.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,6% през миналия месец, след като през май спадна с 0,1%. На годишна база измененията остават същите. Стойността от 0,1% през май беше и най-малкото увеличение на показателя от септември 2015 г. Това показват данните на Министерството по труда в САЩ, публикувани във вторник. с с

Цените на енергията са се повишили с 5,1% през юни след пет поредни месеца на спад. За същия отчетен период пазарните стойности на бензина са нараснали с 12,3%. Цените на храните са се увеличили с 0,6% на месечна база.

Базовият индекс, изключващ цените на волатилните продукти като храна и енергия, се е повишил с 0,2% през юни. Това е първото му месечно увеличение от февруари. На годишна база измерителят се е повишил с 1,2%, оставайки под целта на Фед от 2%.

Цените на застраховките за моторни превозни средства са нараснали с 5,1% през юни, след като спаднаха рязко през април и май. Пазарните стойности на облеклото са се повишили с 1,7 процента.

Разходите за подслон са нараснали с 0,1% през юни както при наемателите, така и при притежателите на собствено жилище.

Индексът на медицинските грижи се е повишил с 0,4% през юни, след като през май се увеличи с 0,5%. Индексът за услугите на лекарите се е увеличил с 0,5%, измерителят за болничните услуги е нараснал с 0,4%, а показателят за цените на лекарства с рецепта се е увеличил с 0,1%, на месечна база.

Други индекси, които отчита повишение през юни, включват обзавеждането на домакинствата (0,4%), самолетни билети (2,6%) и тютюна (1,1%).

От друга страна цените на употребяваните автомобили и камиони са спаднали през юни с 1,2%, отчитайки трети пореден месечен спад. Пазарните стойности  на новите превозни средства са останали непроменени през юни, след като се повишиха с 0,3 процента през май.

На годишна база разходите на подслон са нараснали с 2,4%. Цените на наемите са се увеличили с 3,2%. Индексът на медицинските грижи се увеличи с 5,1% през последните 12 месеца. Показателите за цените на самолетните билети, облеклото, застраховките на моторни превозни средства, употребявани автомобили и камиони и нови превозни средства са отчели спад за последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още