Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Следващият кръг за вливане на ликвидност вероятно ще струва $1 трлн. на Фед

Добрите икономически показатели от последните месеци не са устойчиви, с това ще накара централната банка да се намеси, смятат анализатори

Американският Федерален резерв по всяка вероятност ще предприеме нова програма за вливане на ликвидност във финансовата система, чиято стойност се очаква да бъде 1 трлн. долара, пише CNBC. Прогнозите са, че новите мерки ще бъдат обявени още до края на настоящия месец.

Сред икономистите има все по-широк консенсус, че добрите икономически новини от последните седмици не формират устойчив тренд на подобрение, пише CNBC.

През следващата седмица предстои среща на ръководителите на Фед за определяне на монетарната политика. Нагласите сред анализаторите са, че все още сериозните проблеми в жилищния сектор ще накарат централната банка да започне изкупуване на ипотечни облигации.

Още по темата
Целта на подобни покупки ще бъде допълнително понижаване на лихвените проценти по кредитите, макар в момента те да са на рекордно ниски нива. Другата цел ще е да бъде даден ясен сигнал, че в арсенала на институцията има още достатъчно инструменти, които могат да бъдат използвани за стимулиране на икономиката.

Напълно е възможно анонсирането на подобни действия от страна на Фед да даде силна подкрепа на фондовите борси, по подбие на това, което се случи през ноември 2010 година.

Нов кръг на вливане на ликвидност ще представлява и сериозен завой в политиката на Фед. Едва преди няколко месеца настроенията бяха, че подобни действия ще бъдат политически неприемливи и ненужни с оглед подобряващите се икономически показатели.

Жилищният пазар обаче остава под силен натиск, а с оглед задаващата се рецесия в еврозоната все повече икономисти смятат новото вливане на ликвидност като задължителен елемент от политиката на Фед.

Очакванията са, че цената на новите действия ще бъде 1 трлн. долара, което би разширило баланса на Фед до близо 3,9 трлн. долара. Подобно нещо със сигурност би разпалило спорове с Конгреса заради опасността от инфлацията, смятат анализатори, цитирани от CNBC.
 

Още по темата: Новини политика на Фед

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
22
WINNER1 до: Danny666
преди 8 години
Няма профилна снимка
Прав си Дани винаги изчакват защото знаят как ще се реагира.
0
 
1
 
21
преди 8 години
Няма профилна снимка
За сега НЯМА ДА ИМА QE3 ! Поне не днес ! Трябва пазарите да са готови за това ( разбирай ниско долу ) и всичката дребна риба изплашена до смърт. СЕГА ВСИЧКИ ЧАКАТ фед да обеви QE3 , ТАКА ПАРИ НЕ МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ.

Най-вероятно ще изчакат LTRO-то на ЕЦБ през февруари и тогава ще вземат мерки :)

Важно е не само да сте УЦЕЛИЛИ ПОСОКАТА, важно е и момента !!!
0
 
1
 
20
lozkhris до: Achtung
преди 8 години
Няма профилна снимка
Пак си в грешка, при това тотална, брато. Печатането на пари в Америка не зависи от Европа и еврото!!! Американците го смятат за изконно право / а и не само те/, ЗАЩОТО ИМАТ РЕЗЕРВНАТА ВАЛУТА НА СВЕТА! Големият проблем за Фед и евреите ще се появи едва когато друга валута стане световен резерв. Айде, започни да определяш цената на петрола в евра, па ще видиш какъв вой ще се надигне откъм Вашингтон...
Изобщо не е важно кой какво може да си купи в Европа, а какво могат да спечелят американските компании от Европа. Така че примерът ти с Форд-а е неуместен.Най-малкото защото самите компании имат различни и безкрайно несправедливи ценови практити за различните пазари. Един Мерцедес СЛК 200 струва 38 000$ в САЩ. Един Форд Мустанг - 25000$ В САЩ. Провери сега съответните цени в Европа и ще останеш доста изненадан....при това неприятно
3
 
2
 
19
преди 8 години
Няма профилна снимка
Еденица, унций...много ми се иска да стана начален учител, ама по малко по-строга система, дето учениците са ги млатели, докато им дойде акъла в главата.
Аман от коментиращи милиардни и трилионни обороти, пък още не са с научили да пишат на родния си език.
1
 
0
 
18
WINNER1 до: Lucifer
преди 8 години
Няма профилна снимка
Пич печатницата е за трилиони ,
а унцията е мерна еденица за реални пари . А за тия дето критикуват за печатните грешки - абе що не станете начални учители.

Още от Новини
България е на 16-о място в ЕС по ръст на промишленото производство за юни