IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият управител на Английската централна банка може пак да е чужденец

През септември миналата година Марк Карни се съгласи да остане начело на Английската централна банка за още седем месеца, удължавайки мандата си за втори път

14:52 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Великобритания е готово да наеме друг чужденец, който да оглави Английската централна банка, след като канадецът Марк Карни напусне през следващата година, съобщава Bloomberg.

“Ще се оглеждаме за възможно най-добрия талант на толкова надалеч, колкото можем, като процесът ще започне по-късно тази година”, заяви Филип Хамънд, министърът на финансите на Великобритания по време на Световния икономически форум в Давос.

Марк Карни - първият управител на Английската централна банка, който не бе британец, два пъти удължи мандата си, за да ръководи икономиката, докато страната преминава през Brexit. Той трябва да се оттегли през януари 2020 г. Последният коментар на Хамънд могат и да подразнят консертвативния депутат Якоб Рийс-Мог и бившия член на УС на ЯЦБ Андрю Сентънс, които призовават следващия гуверньор да дойде от „по-близо до дома“.

Андрю Бели, който понастоящем оглавява регулаторния орган на Обединеното кралство за финансово поведение (FCA), се счита за водещ кандидат в рамките на Великобритания за наследник на Карни. 

Чуждестранните кандидати могат да включват имена като Рагхурам Раджан, бивш управител на Индийската централна банка, или сингапурецът Рави Менон. 

Бившият управител на Канадската централна банка беше назначен на сегашния си пост в края на 2012 г., след като преди това заяви, че не проявява интерес към позицията. Първоначно той се съгласи да остане пет години от общо осемгодишния мандат. След референдума за Brexit обаче той се съгласи да остане за още една година – до края на юни 2019 г. 

През септември миналата година Марк Карни се съгласи да остане начело на Английската централна банка за още седем месеца, удължавайки мандата си за втори път, за да помогне за управлението на британската икономика в условията на Brexit. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още