IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служител на Фед: Трябва да увеличим два пъти лихвите през 2022 г. заради инфлацията

По-вероятно е САЩ да се върнат в режим на ниски нива на инфлация, отколкото да се запазят сегашните високи нива, смята Нийл Кашкари, управителя на Фед Минеаполис

19:30 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че подкрепя идеята за две увеличения на лихвите през тази година, с което централната банка на САЩ трябва да се противопостави на рисковете, породени от ускорената инфлация.

„Предложих две увеличения на лихвите през 2022 г., защото инфлацията беше по-ускорена и по-устойчива, отколкото очаквах“, заяви Кашкари, цитиран от Bloomberg. 

Кашкари е най-умереният служител на Фед в това отношение, откакто оглави звеното на регулатора в Минеаполис през 2016 г. Смяната в неговите виждания подчертава широкото мнение сред представителите на Фед относно необходимостта от действия през тази година за противопоставяне на ускоряващата се инфлация, която през последните 12 месеца до края на ноември достигна най-високото си ниво за последните близо четири десетилетия.

Федералната комисия за отворения пазар, в която Кашкари заседава, но без да гласува тази година, публикува анонимни прогнози на служителите в края на заседанието си от 14-15 декември, показвайки, че всички участници предполагат, че ще бъде подходящо да започнат да увеличават лихвите през 2022 г.

Това бележи промяна във възгледите им спрямо прогнозите от септември.

Това отразява и нарастващата загриженост сред служителите на Фед относно риска от текущата инфлация, която те все още до голяма степен очакват да отшуми по-късно тази година.

„По принцип смятам, че е по-вероятно да се върнем обратно в режима на ниска инфлация, в който бяхме в продължение на 20 години, отколкото в нов режим с висока инфлация“, посочва Кашкари, добавяйки: „Въпреки това, разходите за превключване в режим на висока инфлация вероятно са по-големи от разходите за превключване обратно в режим на ниска инфлация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още